Deze voormiddag werd in Oudsbergen
Sportcomplex De Duinen officieel geopend. Maar, zo kondigde de presentator van de plechtigheid aan: wie er
De Duimen van zou maken, zou er ook niet ver langs zitten. En inderdaad, de honderden bezoekers die het complex deze voormiddag bezochten staken na de rondleiding de beide duimen omhoog.
In het midden van de sporthal was deze voormiddag een ‘sportcafé’ geïnstalleerd. De ‘cafébaas’ alias presentator ontving daar eerst burgemeester Ilse Wevers en voormalig schepen Kurt Plessers.
Meer foto'sDe eerste vraag aan burgemeester Wevers was dan ook of er veel burgemeesters zijn die zouden kunnen zeggen dat ze als eerste beleidsdaad (ze legde net de eed af bij de provinciegouverneur, n.v.d.r.) de grootste sporthal van Limburg mochten openen?
‘Dit is inderdaad iets heel uniek’, aldus Ilse Wevers. 'Zeker omdat we aan het traject al lang en hard gewerkt hebben deed het nu heel veel deugd om hier vandaag te zitten'.
Had Oudsbergen nood aan een nieuwe sportinfrastructuur was de volgende vraag. Voor het antwoord moest Ilse teruggaan tot 2018, na de gemeenteraadsverkiezingen toen organiseerde de Sportraad een groot sportmemorandum. Toen werd een brede bevraging gedaan van alle inwoners en er bleek duidelijk wat ze eigenlijk bij de gemeente al wisten: er was te weinig sportoppervlakte in Oudsbergen.
‘We hebben hier dynamische sportclubs, die hebben veel ambitie, die vragen uren om indoor te kunnen sporten en we moesten jaar na jaar zeggen dat er onvoldoende ruimte was’, aldus de burgemeester. Bovendien was de vorige sporthal niet alleen versleten, maar ook niet duurzaam. Om die redenen heeft de beleidsploeg van Oudsbergen beslist om te investeren in nieuwe sportinfrastructuur.
Er is nog wel wat werk aan de winkel, de officiële parking is nog niet klaar. Een eerste deel zal klaar zijn tegen april. Tegen maart zou de oude sporthal afgebroken moeten zijn, daarna kunnen ze deel 2 van de parking realiseren, zo’n 120 extra plaatsen. Tegen het najaar wordt de hele sportsite verder afgewerkt: de Finse Piste zal worden opgewaardeerd, er komen twee beachvolleyterreinen, een multifunctioneel sportterreintje, een nieuwe speeltuin… Ook de tennisclub gaat hun deel van de site verder aanpakken.
Ilse Wevers dankte de bestuursploeg en het schepencollege alsook de gemeenteraad die het mogelijk hebben gemaakt dat deze multifunctionele infrastructuur werd gerealiseerd. Ook een speciaal woord van dank aan Kurt Plessers, die nu wel niet meer actief beleid voert, maar die hier wel het resultaat ziet van zijn inspanningen de voorbije zes jaar.
Daarna ging de microfoon naar Kurt Plessers, voormalig schepen en destijds ook voorzitter van het autonoom gemeentebedrijf. Hij was degene die toen de kar trok, aldus de presentator.
‘Het gaat hier vandaag niet enkel over dit gebouw’, aldus Kurt, maar eerder om de finalisering van een keuze om zo’n vijf gebouwen in de gemeente af te breken. Hoofdreden? De verduurzaming van het gemeentelijk patrimonium (hij was ook schepen van patrimonium, n.v.d.r.).
Maar er werd ook een rondvraag gedaan bij alle sportverenigingen, wat de gemeente de mogelijkheid bood om een detaillistisch bestek te laten opmaken. Wie elders geen ruimte meer zou hebben om zijn hobby te beoefenen (de dansclubs bijvoorbeeld), krijgen die ruimte nu in Sportcomplex De Duinen. Ook aan de mensen met een beperking werd gedacht, met bredere deuren, in hoogte verstelbare spiegels.
Kurt besloot me de woorden dat hij vooral heel fier is op het feit dat ze de eerste legislatuur na de fusie met een hele ploeg hard aan gewerkt hebben, zowel intern binnen de administratie, maar ook met de externe partners.
De twee volgende mensen aan de tafel waren de architect van Slangen en Koenis, Jakko Koenis, en Kristien Olaerts, commercieel directeur van aannemer Cordeel.
Architect Jakko Koenis stelde vooreerst dat 'dit eigenlijk heel bescheiden gezegd niet meer dan een gebouw is’, maar wat het zo speciaal maakt is de input van heel veel mensen. ‘Er zit zoveel creatieve en technische input in, wat begint met wat lijnen op papier staat nu hier.’
Heel speciaal aan het gebouw is het energiepeil wat op ‘nauwelijks 30 staat’, en daarmee een heel duurzaam gebouw is. Met de huidige bouwtechnieken en materialen is het veel gemakkelijker om de warmte binnen te houden, aldus de architect. En zo kon het dat dit gebouw geen CO2 meer gaat uitstoten.
Hij loofde ook de gemeente die voor hij aan de slag mocht al goed had afgestemd wat de noden waren. Het komt wel zeer zelden voor dat er zoveel sportfuncties én maatschappelijke functies op één plek samengebracht worden.
Het gebouw moest ook een zekere tijdloosheid uitstralen, maar met deze omvang heb je dan altijd veel grijs en beton. Dat werd dan verder afgewerkt met houttinten om het een warmere uitstraling te geven.
Kristien Olaerts, commercieel directeur van de firma Cordeel, gaf toe dat dit voor de firma een prestige-project was, en waar ze met het ganse team en met gans Cordeel trots op zijn. De keuze om samen te werken met Slangen en Koenis lag voor de hand, ze werkten al eerder samen. Ook zij prees de intensieve voorbereiding die de gemeente al had gedaan voor de design and buildwedstrijd die werd uitgeschreven. Als je werkt met zo’n wedstrijdontwerp moet je mekaar verstaan, werken met een geölied team en moet je mekaar kunnen triggeren om zo’n ontwerp tot een dergelijk niveau te brengen dat nodig is om het ook te winnen.
Wat haar ook trotst maakte, was het feit dat dit naar de maatschappij toe zoveel te bieden heeft. ‘het is niet alleen een gebouw dat we zetten, het is iets wat we eigenlijk aan de maatschappij geven’, aldus Kristien Olaerts.
Toen sloot het café, en werden de aanwezigen in groepjes het gebouw rond geleid.
Morgen komen we uitgebreid terug op de mogelijkheden die het sportcomplex biedt.