Meeuwen-Gruitrode
Ter gelegenheid van
Open Monumentendag kan je
zondag twee historische gebouwen in onze nieuwe gemeente Oudsbergen op een heel bijzondere manier leren kennen. De voormalige Commanderij van de Duitse Orde in
Gruitrode en de Sint-Lambertuskerk in
Opglabbeek werden geselecteerd voor het project
“Dit Zien Wij” en zetten dan hun deuren van 13.00 tot 18.00 u. open. De toegang is gratis.
“Dit zien wij” is een project van de provincie Limburg dat aansluit bij de tentoonstelling van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium rond de Duitse glasnegatieven uit 1914-1918. Alle 44 Limburgse gemeenten selecteerden één foto van Limburgs bouwkundig erfgoed uit de periode rond WO I. Centraal staat de vraag: wat blijft er vandaag over van deze gebouwen en welke veranderingen hebben zij tot vandaag ondergaan? Tijdens Open Monumentendag kan je dat ontdekken en zetten alle 44 monumenten in Limburg hun deuren open.
Om 14.00 u., 15.00 u. en 16.00 u. staan gidsen voor je klaar, ook in Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.
In de Commanderij van Gruitrode (100 jaar oude foto boven) geven opgegraven objecten, documenten en foto’s een inkijk in de evolutie die de voormalige commanderij van de Duitse Orde doormaakte sedert de Groote Oorlog. Gidsen vertellen je tijdens een rondleiding in het kasteel over de “vloek” die een volledige restauratie verhinderde. Vandaag ligt een masterplan klaar om de site van de commanderij in ere te herstellen. Doorlopend ontdek je unieke foto’s van het WO I-front aan de Westhoek, gemaakt door een officier uit Gruitrode. In de kasteeltoren vind je restanten van de Duitse Ridderorde uit opgravingen op de site. Terloops kan je genieten van een drankje op de mooie binnenkoer van de Commanderij.
Adres: Weg naar Opoeteren 2 in Gruitrode.
Van haar kant kreeg de
Sint-Lambertuskerk in Opglabbeek sinds WO I een hele make-over. Deze prachtige kerk is gebouwd in Maasgotische stijl. De toren dateert uit de 13de eeuw. De kerk werd na 1927 uitgebreid, vooral in de breedte. Ook de omgeving van de kerk is sterk veranderd in de 20ste eeuw. Weet jij nog welke gebouwen oorspronkelijk rond de kerk stonden en welke je nu nog terugvindt in het straatbeeld? Je ontdekt het tijdens een van de gidsbeurten.
Adres: Kapelstraat 8, Opglabbeek.