Nog vijf extra punten op de gemeenteraad van gisterenavond:
- Oudsbergen verkoopt voormalig OCM-gebouw Opglabbeek
- Pad tussen Ophovenstraat en Zwaluwstraat in Gruitrode wordt gemeenteweg
- Subsidie voor Neerglabbeekse Feesten, Kasteel van Sinterklaas en Kerstmarkt Opglabbeek
- Steun voor kinderopvang en zorg voor baby's en peuters in Oudsbergen
- Oudsbergen zet industriegronden opnieuw in de markt
Oudsbergen verkoopt voormalig OCMW-gebouw Opglabbeek
Het voormalige OCMW-gebouw in de Rozenstraat in Opglabbeek zal online verkocht worden via de website Biddit. Het gebouw staat leeg sinds de OCMW-medewerkers naar het gemeentehuis verhuisden.
Het OCMW-gebouw dateert uit 1997. “Het was oorspronkelijk opgevat als appartementsgebouw, maar werd afgewerkt als kantoorruimtes toen het OCMW-bestuur van Opglabbeek het gebouw aankocht. Sindsdien deed het dienst als OCMW-gebouw”, zegt Kurt Plessers, schepen van patrimonium en sociale zaken.
In de jaren na de fusie verhuisden de OCMW-medewerkers naar het gemeentehuis in Opglabbeek. “We hebben veel gebouwen in ons bezit, die we optimaal willen benutten”, legt schepen Plessers uit. “We bieden in beide gemeentehuizen dezelfde dienstverlening aan, maar elke dienst heeft wel een vaste uitvalsbasis. Voor de OCMW-medewerkers is dat het gemeentehuis in Opglabbeek.”
"Na de verhuis werd het gebouw nog als opslagruimte gebruikt. Intussen werden ook die materialen verhuisd en is het gebouw klaar voor de verkoop”, weet schepen Plessers. De waarde wordt geraamd op 485.000 euro.
Pad tussen Ophovenstraat en Zwaluwstraat in Gruitrode wordt gemeenteweg
Het pad tussen Ophovenstraat 92 en Zwaluwstraat 11 in Gruitrode is een waardevolle en veel gebruikte verbinding voor voetgangers en fietsers. Op vraag van de buurtbewoners wil het gemeentebestuur er dan ook een gemeenteweg van maken.
“Uit verschillende luchtfoto’s en wegenkaarten doorheen de jaren blijkt dat het pad al decennialang bestaat en gebruikt wordt”, zegt schepen Kurt Plessers. Het gemeentewegendecreet stelt dat wanneer een pad of weg op privégrond gedurende 30 jaar door het publiek gebruikt werd, het gemeentebestuur er een gemeenteweg van mag maken.
De gemeenteraad van 23 september heeft het pad officieel erkend als gemeenteweg. Nu gaat het gemeentebestuur een landmeter aanstellen om een rooilijnplan op te maken. Dat plan geeft aan waarde grens tussen de openbare weg en de aanpalende eigendommen ligt. Wanneer dat plan klaar is, organiseert het gemeentebestuur opnieuw een openbaar onderzoek.
Subsidie voor Neerglabbeekse Feesten, Kasteel van Sinterklaas en Kerstmarkt Opglabbeek
Oudsbergen zet in op de versterking van het gemeenschapsgevoel binnen haar acht deelkernen. Het gemeentebestuur geeft in totaal 15.000 euro subsidie voor de kernversterkende activiteiten ‘Het Kasteel van Sinterklaas’ in Gruitrode, de Neerglabbeekse Feesten en de Kerstmarkt in Opglabbeek.
“In Oudsbergen willen we al onze deelkernen laten bruisen. Het gemeentebestuur organiseert zelf activiteiten, maar ondersteunt ook lokale initiatieven met een subsidie”, vertelt Hanne Schrooten, schepen van evenementen. “De kerstmarkt, het Kasteel van Sinterklaas en de Neerglabbeekse Feesten zijn initiatieven die Oudsbergenaren samenbrengen in een dorpskern. Het is mooi om te zien dat verenigingen samenwerken om dit op poten te zetten. Zulke initiatieven ondersteunen we graag.
”Landelijke Gilde Gruitrode, FC De Keistampers en BC Roesboys slaan de handen in elkaar om Neerglabbeek een heel weekend te laten bruisen. “De Neerglabbeekse Feesten zijn inmiddels een bekend begrip. Op het programma staat onder meer een fuif, wintermarkt en wandeltocht. Tijdens de Sint-Hubertusviering kan je traditioneel je paard of hond laten zegenen”, zegt Schrooten.
De Sinterklaaswerking van Gruitrode tovert dit najaar het kasteel van Commanderij Gruitrode opnieuw om tot ‘Het Kasteel van Sinterklaas’. “Na het grote succes van vorig jaar worden er opnieuw allerlei Sinterklaasactiviteiten georganiseerd op de historische site van de Commanderij”, legt Schrooten uit. “De ruimtes in het kasteel worden ingericht als leefruimtes van de Sint en zijn pieten.
”Zaalvoetbalclub Pinanti organiseert in december weer een kerstmarkt met lokale standhouders op het dorpsplein van Opglabbeek. “De kerstmarkt brengt mensen uit heel Oudsbergen samen in Opglabbeek: verenigingen die een centje willen bijverdienen, ondernemers die hun producten in de markt willen zetten en inwoners die genieten van zo’n gezellig, winters evenement”, vertelt Schrooten.
Het gemeentebestuur ondersteunt alle drie de activiteiten met een subsidie van 5.000 euro. “De organisatie kan het geld gebruiken voor logistieke kosten zoals de huur van tenten en materialen, en voor kosten aan verzekeringen en veiligheid”, aldus Schrooten.
Steun voor kinderopvang en zorg voor baby’s en peuters in Oudsbergen.
De Oudsbergse scholen krijgen voor 7.875 euro subsidies voor de organisatie van buitenschoolse kinderopvang. Wiegwijs Meeuwen en Wiegwijs Opglabbeek krijgen een jaarlijkse subsidie van 400 euro voor hun werking. Dat besliste de gemeenteraad op de zitting van 23 september.
“Hoewel Oudsbergen geen gemeentelijk onderwijs heeft, wil het gemeentebestuur de scholen zo goed en direct mogelijk ondersteunen. Zo dragen we bij aan de maximale ontwikkelingskansen voor alle kinderen van Oudsbergen. Er wordt kort op de bal gespeeld tussen het schoolbestuur, de directie, de ouderraden en het gemeentebestuur”, zegt An Knoops, schepen van Onderwijs.
De scholen van Ellikom, Neerglabbeek en Wijshagen ontvangen elk 2.500 euro voor de organisatie van buitenschoolse opvang. De basisschool van Nieuwe Kempen stond van half mei tot einde juni uitzonderlijk zelf in voor opvang en krijgt daarvoor 375 euro subsidie. “De financiële bijdragen aan kinderopvang zijn slechts enkele van de vele manieren waarop we de scholen ondersteunen”, weet schepen Knoops. “Aan het einde van elk schooljaar stellen we ons aanbod aan de scholen voor, zodat ze hun keuze voor het volgende jaar kunnen maken.
”Naast het ondersteuningsaanbod biedt het gemeentebestuur ook veel technische ondersteuning aan. “De medewerkers van de technische dienst onderhouden de speelplaatsen en groenzones van de scholen”, zegt schepen Knoops. “Dan denk ik aan graspleinen maaien, hagen scheren of bomen snoeien. Daarbovenop krijgen scholen kredieturen die ze kunnen inzetten om klusjes te laten uitvoeren door onze technische dienst. ”Het gemeentebestuur ondersteunt ook de afdelingen van Wiegwijs in Meeuwen en Opglabbeek. Ze ontvangen een jaarlijkse subsidie van 400 euro. “Wiegwijs biedt zorg aan baby’s en peuters en vormt daarmee een grote meerwaarde voor jonge gezinnen”, vertelt Kurt Plessers, schepen sociale zaken. “De vroege jaren van een kind zijn cruciaal voor hun ontwikkeling. Door Wiegwijs te steunen, dragen we bij aan een stabiele en warme omgeving voor de allerkleinsten”, besluit schepen Plessers.
Oudsbergen zet industriegronden opnieuw in de markt
De gemeente Oudsbergen en POM Limburg lanceren opnieuw een oproep voor de verkoop van twee percelen industriegrond in Opglabbeek. Deze hernieuwde oproep komt er na een eerdere procedure die onvoldoende garanties bood voor kwaliteitsvolle tewerkstelling.
"Bij de eerste aanbieding toonden vooral logistieke projectontwikkelaars interesse," licht An Knoops, schepen van lokale economie, toe. "Hoewel we de logistieke sector waarderen, streven we naar een meer diverse en kwaliteitsvolle invulling van deze strategische locatie." De nieuwe verkoopsprocedure legt de lat hoger qua tewerkstelling. “Geïnteresseerde partijen moeten aantonen dat ze minimaal 16 voltijdse banen per hectare creëren, in totaal moet de uitbreiding goed zijn voor een 320-tal nieuwe obs.”
De uitbreiding omvat twee percelen met een totale oppervlakte van 20 hectare. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput licht toe: "Deze uitbreiding is cruciaal voor de economische ontwikkeling van onze regio. We mikken op één of twee grote spelers die een significante toegevoegde waarde kunnen bieden. Duurzaamheid is één van de nieuwe criteria: waarbij we het duurzame karakter van het gebouw en de invulling die de eindgebruiker er aan zal geven zullen beoordelen.
"Geïnteresseerden kunnen tot en met 13 december 2024 om 12 uur een dossier indienen. Knoops: “Een kandidaat-koper kan één perceel van minimaal 14,5 hectare aankopen. Als deze koper kan aantonen dat hij voldoet aan alle eisen rond tewerkstelling en ruimtegebruik, kan hij ook beide percelen kopen, met een totale oppervlakte van 20 hectare. Als er echter slechts één perceel wordt verkocht, zal er later een nieuwe procedure worden gestart voor de resterende 5 hectare. De volledige informatie en voorwaarden zijn te vinden op www.oudsbergen.be
POM Limburg is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij van Limburg en werkt aan de duurzame economische ontwikkeling van de provincie.
(Gemeente Oudsbergen)