Er stonden heel wat punten op de agenda van de gemeenteraad van gisterenavond:
- Gemeente Oudsbergen staat borg voor lening kunstgrasveld KSK Meeuwen
- Oudsbergen investeert mee in Dierenasiel Genk en het Felix Project
- Heemkring Glatbeke herstelt Sint-Jozefkapel
- Oudsbergen draagt bij aan aankoop grond Veiligheidscampus
- Oudsbergen ondersteunt plantenverkoop Natuurpunt Limburg
Gemeente Oudsbergen staat borg voor lening kunstgrasveld KSK Meeuwen
De gemeente Oudsbergen verleent een borgstelling van maximum 250.000 euro aan voetbalclub KSK Meeuwen voor de aanleg van een kunstgrasveld. De gemeenteraad keurde de borgstelling goed op de zitting van 23 september.
KSK Meeuwen investeert fors in haar accommodatie. De voetbalclub vernieuwt de verlichting op de velden en legt een gloednieuw kunstgrasplein aan. In december 2023 keurde de gemeenteraad voor dit project al een investeringssubsidie goed ten bedrage van 230.711,32 euro voor KSK Meeuwen. Om het hele project met een totaalkost van 699.125,20 euro te kunnen financieren, gaat KSK Meeuwen een lening aan. Gemeente Oudsbergen gaat ermee akkoord om borg te staan voor die lening voor een maximumbedrag van 250.000 euro.
“We proberen onze verenigingen maximaal te ondersteunen bij zinvolle investeringsprojecten”, vertelt Ilse Wevers, schepen van verenigingen en vrijwilligersbeleid. “We bieden KSK Meeuwen meer zekerheid bij de financiering van dit project. Zo zorgen we er mee voor dat de jonge voetballers veilig aan sport kunnen doen met kwaliteitsvolle accommodatie."
Oudsbergen investeert mee in Dierenasiel Genk en Het Felix Project
Oudsbergen is aangesloten bij het dierenasiel in Genk en vzw Het Felix Project voor de opvang van ronddolende dieren. De infrastructuur van beide organisaties is verouderd en aan vernieuwing toe.
Het dierenasiel in Genk krijgt een nieuw gebouw in de industriezone Genk-Noord. Het project zal zo’n 3,2 miljoen euro kosten. Provincie Limburg betaalt 1,8 miljoen euro en de rest wordt gefinancierd door de aangesloten gemeenten. “Het bedrag wordt bepaald à rato het aantal inwoners. Voor Oudsbergen betekent dit een bijdrage van 102.946 euro”, legt schepen van dierenwelzijn Kristel Schrooten uit.
Oudsbergen keurde de cofinanciering van het dierenasiel goed op voorwaarde dat vzw Het Felix Project ook de nodige ondersteuning krijgt van de provincie. “Hun gebouw aan de Industrieweg-Zuid in Oudsbergen is verouderd en binnen enkele jaren moeten zij op zoek naar een nieuwe locatie.”, aldus Schrooten. Het Felix Project vangt zwerfkatten in Limburg op om ze te steriliseren of castreren.
De provincie geeft een toelage van 20.000 euro aan het Felix Project en zal de vzw ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuwe locatie. Daarnaast verhogen de tarieven voor sterilisatie en castratie met 50 euro per behandelde kat voor alle deelnemende gemeenten. Voor Oudsbergen betekent dit een verhoging van gemiddeld 3.500 euro per jaar.
“Als diervriendelijke gemeente staat de opvang van ronddolende dieren opgenomen in ons actieplan Hart voor Dieren. We dragen dan ook met veel plezier ons steentje bij aan de bouw van het nieuwe dierenasiel, maar zijn vooral blij omdat de provincie ook vzw Het Felix Project zal ondersteunen. Zo blijft de voortzetting van ons zwerfkattenbeleid ook in de toekomst gegarandeerd”, besluit Schrooten
Heemkring Glatbeke herstelt Sint-Jozefkapel
Heemkring Glatbeke gaat de Sint-Jozefkapel in de Broekstraat in Opglabbeek herstellen.De kapel is bouwkundig erfgoed, maar staat al jaren leeg. Het gemeentebestuur van Oudsbergen ondersteunt dit initiatief en betaalt de notariskosten om de kapel te verwerven.
De Sint-Jozefskapel werd in 1912 gebouwd en staat er al geruime tijd bouwvallig bij. Omwille van het belang van dit onroerend erfgoed, gaf Heemkring Glatbeke het signaal aan het gemeentebestuur dat een duurzame oplossing noodzakelijk was. Op het grondgebied van Opglabbeek zijn er nog maar 7 kapellen die erfgoedwaarde hebben, ooit waren er dat 21. De Sint-Jozefkapel is dringend aan een renovatie toe. Ze staat al jaren leeg en het buitenschrijnwerk ontbreekt, waardoor ze niet bestand is tegen de weersomstandigheden.
“Heemkring Glatbeke heeft zich hierin geëngageerd en is op zoek gegaan naar alle (mede-)eigenaars die de kapel ooit via een erfenis hebben verkregen. Deze mede-eigenaars doen allemaal gratis afstand van hun aandeel in de kapel, zodat het gemeentebestuur ze kan toevoegen aan het openbaar domein”, zegt Ilse Wevers, schepen van cultuur. Nadat de akte bij de notaris verleden is, kan de Heemkring aan de slag met de herstellingswerken. Het gemeentebestuur betaalt de aktekosten van de notaris en helpt in de toekomst met het groenonderhoud rondom de kapel.
Oudsbergen draagt bij aan aankoopgrond Veiligheidscampus
Politiezone Carma heeft een perceel grond gekocht van 1,5 hectare op de Veiligheidscampus in Genk. Het is de bedoeling om de veiligheidsdiensten daar te centraliseren. Oudsbergen draagt 11.361 euro bij in de aankoop. Op de site waar het PLOT gevestigd is, zou de nieuwe Veiligheidscampus uitgebouwd worden. Op termijn zou daar mogelijk ook een nieuw politiecommissariaat gebouwd worden. “De totale aankoopprijs bedraagt 717.250 euro, waarvan politiezone Carma 80 procent betaalt. Voor de overige 20 procent staan de gemeenten van de politiezone in”, weet burgemeester Marco Goossens. “Volgens de verdeelsleutel komt dat voor Oudsbergen neer op 11.361 euro.
Oudsbergen ondersteunt plantenverkoop Natuurpunt Limburg
De gemeente Oudsbergen ondersteunt de plantenverkoop van Natuurpunt Limburg door per bestelling van een Oudsbergenaar bloemenzaadjes te schenken aan de inwoner. Het bestuur stimuleert zo meer vergroening in haar gemeente.“Het stimuleren van vergroening op privaat domein is één van de maatregelen die we hebben opgenomen in het gemeentelijk klimaatactieplan”, vertelt Kristel Schrooten, schepen van milieu. “Door bloemenzaadmengelingen te schenken, verhogen we de biodiversiteit in de gemeente. De plantenverkoop van Natuurpunt Limburg is een mooi initiatief dat we graag ondersteunen.”
(Gemeente Oudsbergen)