Meeuwen-Gruitrode
Midden oktober zijn de leerlingen van het Biotechnicum Bocholt, Natuur en Groentechnische wetenschappen
(foto) onder leiding van boswachter Michel Broeckmans en samen met het gemeentebestuur gestart met
natuurherstelwerken aan het Wijshagervennetje. Michel Broeckmans, boswachter: “Het bosbeheersplan voorziet het herstel van een tiental waterpartijen in de gemeentebossen van Meeuwen-Gruitrode. Deze waterpartijen zijn meestal restanten van oude en dichtgegroeide vennen. Door het ven open te kappen, de verruigde oevers te maaien en het ven op te schonen, krijgen we terug een
ecologisch ven dat geschikt zal zijn voor vele diersoorten. Door het kappen van de bomen zal er meer zonlicht in het water komen, waardoor het water sneller opwarmt en weer geschikt is voor padden, kikkers en salamanders. Ook libellen en waterjuffers zullen hun eieren kunnen afzetten.”
De verruigde oevers bestaan nu uit het dominante pijpenstrootje. Door dit te maaien en af te voeren ontstaat er een oevervegetatie met meerdere soorten zoals dopheide en struikheide, zegt Broeckmans. "Het ven wordt opgeschoond door vooral afgestorven bladeren en plantenresten te verwijderen. Het water krijgt hierdoor een helder en open karakter, waar alle dieren van kunnen profiteren als drinkplaats. Van de vrijgekomen boomstammen zal een houtstapel gemaakt worden waarin amfibieën, kleine zoogdieren en vogels een rust- en schuilplaats vinden. Van de vrijgekomen takken maken we een takkenril waarin verschillende soorten insecten kunnen leven.”
De bramenkoepel langs het ven zal verder uitgebreid worden. Samen met de aanwezige vuilbomen een topleverancier van nectar voor bijen, vlinders en andere insecten. Het nabeheer zal gebeuren met de schapen die verruiging en boomopslag tegen gaan.
“Het gemeentebestuur zal deze natuurherstelwerken technisch ondersteunen," zegt schepen van milieu Koen Geusens. "De leerlingen van het Biotechnicum brengen ook hun eigen materiaal mee waardoor deze werken bijna kosteloos kunnen gebeuren. Na afloop krijgt het gemeentebestuur jaarlijks een ecologische subsidie voor deze open plek.”