De politieraad van de politiezone HANO beraadde zich vanavond via een online vergadering over het reglement inzake de
GAS-boetes dat, als alles meezit, vanaf 1 januari zal ingaan in de politiezone. Concreet kwam het er op neer dat de diverse bepalingen van de "GAS-codex", waarop tijdens een vorige vergadering kritiek was gekomen, werden gefinetuned en tegen het licht gehouden.
Zo ging het er op een bepaald ogenblik over waarom er in de tekst sprake van was dat de begeleider van een dier, "anders dan paardachtigen", er op moet toezien dat de straat of voortuinen niet vervuild worden door de uitwerpselen, en die uitwerpselen dan moet verwijderen.
"Met andere woorden: paardenvijgen kunnen blijven liggen, terwijl hondendrollen moeten worden opgeruimd?" vroeg Theo Schuurmans. "Dat is niet eerlijk ten opzichte van hondeneigenaars." Hij haalde er een uitvinding van een inwoner van zijn gemeente bij, waarbij paardenvijgen terecht komen in een zak die achter onder de staart van het paard wordt gehangen. "Ik zou geen uitzonderingen toestaan," zei hij.
Andere raadsleden vonden zo'n zak maar niks: als ruiter is het moeilijk om een paard te berijden waarachter zo'n zak hangt, zei iemand. Een paard wordt daar zenuwachtig van. Raadslid Joren Mertens wist dat er een verschil is tussen een hondendrol en een paardenvijg: "Als het regent wordt de paardenvijg verkruimeld."
De raad besloot dat het punt nog eens bestudeerd zal worden voor de tekst aan de gemeenteraden wordt voorgelegd.
De GAS-boetes zijn
gemeentelijke administratieve sancties, die voorlopig vooral tegen veroorzakers van lokale overlast zullen gericht zijn. De roep om zulke sancties groeide de jongste maanden aanzienlijk, nadat bleek dat in Neerpelt-centrum - en vooral in de Kerkstraat - hangjongeren vaak mensen het leven zuur maken. Onderzoek wees uit dat het om een groep van zowat 44 hangjongeren gaat, van wie ongeveer 20 procent jonger is dan 16 jaar. De harde kern van de groep bestaat uit 8 à 9 jongeren, en daarbij zijn drie tieners van 14 tot 16 jaar. De raad besloot om die reden dat
jongeren vanaf 14 jaar een GAS-boete kunnen krijgen als ze voor herhaalde overlast zorgen.
Het uitrollen van het politiereglement zal gebeuren in samenspraak met de provincie. Die heeft een bemiddelingsambtenaar in dienst die bij conflicten ingezet kan worden. Eerst moeten de gemeenteraden van Hamont-Achel en Pelt het bijgewerkte dossier nog goedkeuren. "Het is geen afgewerkt stuk", zei raadsvoorzitter Frank Smeets. "We gaan eerst eens kijken hoe het loopt en waar het wringt."