Met ‘15 Pieces’ wil de groeiende spelersbende van Opening Doors de komende jaren nieuwe paden bewandelen. Ze willen zich meer focussen op dans en het non-verbale, omdat dans meer is dan enkel beweging. Dans is in essentie een vorm van communicatie. Een onnavolgbare manier om zich op een fysieke manier uit te drukken wanneer woorden te kort schieten. Voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking wordt dans als taal teruggegeven aan iedereen die ervan gebruik wil maken. Dans geeft ons de mogelijkheid om op een eerlijke en directe manier verbinding te maken. Dans vertrekt vanuit het lichaam en ieder lichaam is uniek.
Choreograaf Koen De Preter maakt met ‘15 pieces’ zijn tweede groepschoreografie voor een groep performers met een beperking. Zoals in al zijn werk start hij vanuit de performers, de inspirerende mensen die hij voor zich heeft. ‘15 pieces’ wordt een dansvoorstelling met een diepmenselijke touch op een sound-track van klassieke muziek.
Koen De Preter: “Ik kies voor 15 verschillende muziekstukken waarop 15 bewegingsscènes/bewegingsbeelden komen te staan, die elk van sfeer en groepssamenstelling verschillen. Ik heb al vaker klassieke muziek gebruikt in mijn werk, maar nog nooit alleen maar. Ik wil gaan voor verschillende kleuren aan muziek, bekend en minder bekend repertoire, muziekstukken en ballet. Ik vind het belangrijk dat sommige van de stukken bekend in de oren zullen klinken bij zowel dansers als publiek om af te kunnen wisselen met meer onbekend en abstracter werk.
Mijn werk gaat heel vaak over ontmoeten. Met name de ontmoeting in duetvorm. Twee lijven die interageren met elkaar, elkaar letterlijk en figuurlijk aftasten, in deze eenvoud schuilt veel poëzie. Zoals in al mijn werk wil ik hoopvolle poëzie brengen en mensen die niet altijd in de spotlights staan een plek bezorgen. Het wordt een dansvoorstelling vol verschillende atmosferen met authentieke bewegers.”
Opening Doors startte in 2008 als ‘Grundtvig Leerpartnerschap’ in het kader van het ‘Levenslang Leren’ programma van de Europese Commissie, met partners in Engeland en Malta. Deze theatergroep bestaande uit een dertigtal performers met een lichamelijke en verstandelijke beperking werkt intensief samen met drie verschillende dagcentra: Berkenhof en ’t Brugske/Sint-Ferdinand uit Leopoldsburg en De Schalm in Lummen.
Normaal repeteren zij in de schouwburg van Leopoldsburg, onder artistieke leiding van Stefan Perceval van HETGEVOLG en regelmatig ook met gastregisseurs, -choreografen en -muzikanten. De producties die hieruit ontstonden, reisden Europa rond in het kader van het ‘Levenslang Leren’- programma van de Europese Commissie. Dit jaar was echter OC De Buiting hun stek om te repeteren en staan ze te popelen om er hun talent te tonen tijdens deze première voorstellingen! Wees erbij op 12 of 13 november. Tickets via CC Beringen. (foto's Patrick Cosemans)