Het
Proef- en Vormingscentrum voor de landbouw (PVL) in Bocholt en de
PIBO campus in Tongeren gaan same
n drie projecten uitwerken
om de productie van eiwitten te verhogen. "Europa is heel voedselafhankelijk, dat zien we nu met de oorlog in Oekraïne maar we zien dat ook al langer bij de eiwitproductie", zegt Sander Palmans van PVL. "Die afhankelijkheid van Noord- en Zuid-Amerika van soja speelt ons parten en we willen in Limburg ons steentje bijdragen voor de veehouderij."
Een van de manieren om over te schakelen naar duurzame eiwitten, is door
grasklaver te zaaien in plaats van gewoon gras. "Voor de meeste mensen lijkt gras maar gewoon gras, maar daar zit veel verschil in. Als we grasklaver gebruiken, gaat het eiwitgehalte een stuk stijgen", zegt Palmans. Het project wil een adviesraad op poten zetten die landbouwers kan informeren over eiwitten in bepaalde grassoorten.
Een ander project bekijkt of de teelt van
veldbonen een duurzaam alternatief is. "Nu zijn de bonen nog niet populair om over verschillende hectaren te planten, maar als we de teelt op punt zetten, zal het rendement onmiddellijk in de hoogte gaan." Veldbonen kunnen wel als alternatief voor soja in het voedsel van het vee dienen. "Het eerste luik is dus focussen op meer veldbonen zaaien en dan kunnen we ze toevoegen aan de voeding en kunnen ze sojabonen vervangen."
Een nieuwer, en duurder alternatief, zijn
insecten. "Insecten worden nu nog niet veel gebruikt als vervanger van soja, omdat de kweek te duur is. Daar willen we iets aan veranderen", zegt Palmans vol overtuiging. "We willen bekijken of we de dieren kunnen kweken op reststromen. Op mest is een optie, maar ook op rest van de oogst is een optie. Op die manier komen we tot een circulair verhaal waar enkele landbouwbedrijven samenwerken om reststromen te verwerken tot eiwitproductie."
De drie projecten krijgen steun van de Vlaamse Overheid en zullen ook al snel in werking treden. Het project rond de veldbonen is al gestart en het is ook de bedoeling dat er snel een adviesdienst komt voor het zaaien van grassoorten. "Enkel het project met de insecten vraagt nog wat meer werk, maar we hebben al landbouwbedrijven die klaar zijn om te investeren. Binnen maximum 2 jaar zullen al deze projecten uitgerold zijn", aldus Palmans.
Op de foto::veldbonen in bloei
(Foto prov.)