De provincie Limburg pakt regelmatig uit met mooie en interessante boeken. Zopas verscheen '
Provinciebestuur Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog', een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in onze Limburgse geschiedenis.
De Tweede Wereldoorlog had verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. Historici van het Cegesoma onderzochten in opdracht van de Afdeling Erfgoed het Provinciaal Archief Limburg om een licht te werpen op het provinciebestuur en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kreeg het provinciebestuur zelf intern te maken met machtsverschuivingen en inmenging van
nieuwe politici die aan de kant van het nazisme stonden. Hoe reorganiseerde de provincie Limburg zich? En welke impact had het provinciebestuur op het dagelijkse leven van de Limburgers?
In het boek wordt dit uit de doeken gedaan. Als bezet gebied moest de provincie Limburg aan heel wat uitdagingen het hoofd bieden: voedselschaarste, luchtbombardementen en de oprichting van een Jodenkamp. Extra interessant is ook de rol die de Limburgse
mijnen speelden in deze context.
"Dit onderzoek belicht al deze zaken vanuit een objectief standpunt, op basis van primaire archivalische bronnen, die de provincie met zorg bewaart voor het nageslacht. Het boek verbloemt de fouten van het bestuur tijdens de oorlogsjaren niet. Als verkennend onderzoek zal het voeding geven aan verder onderzoek op lokaal vlak en kan het gezien worden als inspiratiebron voor andere regio’s om hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog te analyseren. Als relevant werk vermeerdert het onze kennis over een periode die tot op de dag van vandaag deel uitmaakt van onze identiteit, van wie wij zijn", zegt gedeputeerde Philtjens.
Het boek telt 200 pagina's en is te bestellen voor 25 euro
via deze link.