Het
Kolenspoor moet verder worden uitgebouwd tot een
innovatief groen economisch netwerk waar er ruimte is voor beleving en ontmoeting. Daarom besliste de provincieraad gisterenavond tot de opdracht van een overkoepelende ontwikkelingsvisie. Het onderzoek naar de ontwikkelings- mogelijkheden op vlak van mobiliteit zit ondertussen op kruissnelheid. Gezien het strategisch belang schakelt de provincie nu een versnelling hoger met deze ontwikkelingsvisie om het Kolenspoor uit te bouwen tot een innovatief groen economisch netwerk waar er ruimte is voor beleving en ontmoeting. De bijkomende studieopdracht moet eind oktober 2019 een duidelijk beeld opleveren.
“Op de eerste plaats moet het Kolenspoor een verbindende functie opnemen. Via de lopende mobiliteitsstudie wordt de mogelijkheid onderzocht om het Kolenspoor - als onderdeel van het innovatief mobiliteitsnetwerk - in te schakelen als “de fietssnelweg van de 21e eeuw” en zoeken we oplossingen voor een aantal knelpunten.
Met deze bijkomende opdracht laten we onderzoeken hoe we de andere kwaliteiten van het Kolenspoor kunnen ontwikkelen. Zo bouwen we niet alleen aan mobiliteit-as maar werken we aan een topregio van en voor nieuwe economie waarbij bijzondere aandacht gaat naar de ecologische waarde en de creatie van beleving en ontmoetingsplekken voor mensen,” aldus
gedeputeerde Inge Moors.
Het strategisch project het Kolenspoor is een partnerschap tussen de provincie Limburg, de gemeente As, de stad Beringen, de stad Genk, de gemeente Heusden-Zolder, de gemeente Houthalen-Helchteren, de gemeente Maasmechelen en de gemeente Zonhoven.