In Limburg heeft een groep van professionele en vrijwillige erfgoedactoren de koppen bij elkaar gestoken om een project uit te werken rond
Limburgse dorpskermissen.
Bedoeling is om de geschiedenis en evolutie van dorpskermissen in Limburg tegen voorjaar 2019 te verwerken in een
educatief en spannend spel. Dit spel zal verdeeld worden in alle Limburgse lagere scholen en bibliotheken en is in de eerste plaats bedoeld voor het 5de en 6de leerjaar. Mogelijks komt er in een tweede fase een variant voor volwassenen. "Niet enkel wat er gebeurde op de kermis zelf wordt onder de loep genomen, maar we kijken onder meer ook naar de feesttafels thuis, welke spellen gespeeld werden op café en op het plein, welke vechtersbazen om welk meisje vochten en we luisteren ook mee naar de preek van mijnheer pastoor in kermistijden.
Kermis is een onderwerp dat kinderen aanspreekt en waarin je de evolutie van de maatschappij van de voorbije 100 jaar goed weerspiegeld ziet. Zo zie je door de jaren heen een vermindering van de invloed van de Kerk en een verzwakking van familiale banden en tradities, een steeds groeiende zucht naar thrill seeking ervaringen. Ook zien we meer respect voor mensen met een afwijking en dieren, die men niet meer als kermisattractie laat opdraven. En dat alles brengen we op smaak met heel wat sappige lokale anekdotes die zo een nieuw en jong publiek aanspreken", zegt Leen Gos van de erfgoedcel Mijn Erfgoed.
De erfgoedcel is nog op zoek naar foto's, filmpjes en verhalen over kermissen.
Meer info via deze link. (foto Eric Mondelaers)