Het afgelopen jaar ziet Politiezone CARMA een zorgwekkend aantal bijtincidenten met honden. Om dit probleem aan te pakken roept de politie eigenaren op om maatregelen te nemen zodat bijtincidenten vermeden kunnen worden. Uit de cijfers van de politiezone blijkt dat er in 2023 en 2024 tot nu toe in totaal 49 hondenbeten zijn gemeld in de zone: 25 in 2023 en 24 dit jaar.
Opvallend is dat bij maar liefst 42 van deze incidenten de honden niet aangelijnd waren. Slechts 7 keer ging het om honden die wel aan de lijn liepen. De meeste bijtincidenten (26) gebeurden op de openbare weg. Ook parken, speelpleinen en sportvelden blijken risicovolle plekken, goed voor 10 meldingen. Daarnaast vonden 10 incidenten plaats in of rond woningen en tuinen. Verder was er één bijtincident in een horecazaak, één op een station en één op een smalle doorgang (servitudeweg).
Is er sprake van een ernstig incident of dreigt er gevaar voor de openbare veiligheid? Dan kan de politie de hond onmiddellijk in beslag nemen. De afgelopen twee jaren werden
12 honden in beslag genomen. Zij mochten na een tijdelijk verblijf in het asiel onder voorwaarden terug naar huis, in een gastgezin geplaatst of bleven in het asiel. De dierenpolitie zal altijd een onderzoek voeren naar de leefomstandigheden van de hond. Op basis van haar bevindingen stelt de dierenpolitie een rapport op dat wordt overgemaakt aan de burgemeester. Deze kan op zijn beurt de eigenaar uitnodigen voor een hoorzitting en zo meer uitleg bekomen over het bijtincident. De burgemeester beslist dan over de verder te nemen maatregelen. Dit kan gaan van het verplicht inschakelen van een hondengedragstherapeut tot de inbeslagname van de hond.