Zaterdag vindt in Dommelhof
de vijfde editie van TAKT plaats. Dat is
"een experimentele voorsmaak van het theater van morgen", lazen we ergens. Geen "gewone" voorstellingen zaterdag, maar
toonmomenten van jonge veelbelovnde theatermakers. Zaterdag staat onder meer het gezelschap LAP op het podium met ‘
HEIMZEE', en Arend Pinoy
(foto) brengt zijn prachtige stuk
‘Talking about Kevin', waarvoor hij vorig jaar de publieksprijs op Theater aan Zee kreeg.
Verder kunt u de hele avond kijken naar twee doorlopende voorstellingen, telkens voor een zeer beperkt publiek: ‘W (double U)' is een 3D-performance waaraan uzelf deelneemt. In ‘RUST' bieden Christine Verheyden en Leen Diependaele de toeschouwer de kans om de confrontatie met de dood aan te gaan.
TAKT stelt jonge artiesten repetitieruimte ter beschikking in Dommelhof. Daarnaast krijgen deze starters begeleiding op inhoudelijk, zakelijk, technisch, financieel en logistiek vlak. Het volledige programma ziet er als volgt uit:
19u00 AVANTPREMIERE: HEIMZEE (Tmg LAP)
In een kelderruimte die langzaam onderloopt. Een vrouw stapt plotseling het leven van een man binnen. Tussen hen een zee van afstand en een overvol verlangen om elkaar te leren kennen. Naargelang het water stijgt, zakt de moed hen in de schoenen. Niet iedereen blijkt zomaar een held te kunnen worden. Hij kan alleen maar hopen dat het ook heldhaftig is als hij gewoon zichzelf durft te zijn.
HEIMZEE is een poëtisch en beeldend sprookje waarin alleen de moed ontbreekt. Een voorstelling over gezien worden, jezelf vereeuwigen en over held-zijn zonder heldendaad? Een familievoorstelling, geschikt voor jongeren vanaf 8 jaar. Tmg LAP (van de Limburgse Inge Liefsoens) werkte voor deze productie nauw samen met de (Nederlands-)Limburgse Lieke Benders
21u00 TALKING ABOUT KEVIN (Arend Pinoy)
In deze solovoorstelling, het debuut van de jonge Gentse theatermaker Arend Pinoy, staat de eenzaamheid centraal. Wat doe je als je alleen bent? Praat je tegen jezelf? Bel je iemand op? Of doe je een beroep op je verbeelding om het alleen zijn te verzachten? Arend Pinoy laat de keuze in het midden en neemt zijn publiek mee op een emotionele roetsjbaan. TALKING ABOUT KEVIN, de titel als verwijzing naar een telefoongesprek tussen een jongeman en zijn oma, is een verrassende, zeer fysieke performance. TALKING ABOUT KEVIN won vorig jaar de Publieksprijs op het festival Theater aan Zee (Oostende). Een schitterend debuut waar je geen spijt van gaat hebben.
Tussendoor (van 19u00 tot 24u00) kan je de performances zijn van:
W (Double U) (CREW)CREW volgt de meest recente ontwikkelingen in 3D-technologieën op de voet en neemt actief deel aan het exploreren van het nieuwe 3 D-instrumentarium. Het 'live' aspekt van theater vormt hiervoor het ideale vertrekpunt. W (Double U) is een performance/installatie voor 2 personen tegelijkertijd. Elke persoon wordt voorzien van een rugzak met daarop een set omni-directionele camera's, micro, tracking en computing. De rugzakken zijn onderling geconnecteerd, via een regietafel die de beelden kan controleren. De persoon, hierna 'immersant' genoemd, krijgt verder een videobril aangemeten, zodanig dat hij 360° kan rondkijken in zijn omgeving, maar vooral in die van de andere. De immersant kijkt in het begin immers door zijn eigen set camera's, maar al snel wordt er geswitched naar de camera's van de andere persoon. Immersant A kijkt rond vanuit het standpunt van immersant B en vice versa. Aangezien de videobril en een draadloze hoofdtelefoon de zintuigen volledig afsluiten, weten persoon A en B niets meer van hun eigen omgeving en kunnen ze alleen rondkijken in die van de andere. Een sessie met twee mensen duurt 25 minuten. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
RUST (Christine Verheyden & Leen Diependaele)De dood op zich is geen schone zaak. Maar hij maakt wel deel uit van ons leven. Of je dat nu wil of niet. Hij is er, hij omringt ons. Hij is er altijd.
Leen Diependaele en Christine Verheyden studeerden beiden aan de afdeling drama van het Lemmensinstituut. Zij werkten voor het eerst samen aan de voorstelling 'Een Beeldschone dood' (Bâtard, Brussel). RUST is een verder onderzoek om de toeschouwer vanuit de dood naar het leven te laten kijken. De dood maakt vandaag nog nauwelijks deel uit van het leven. We gaan elke confrontatie ermee uit de weg, tot er een dierbare overlijdt. Dan pas beseffen we dat we niet weten hoe er mee om te gaan. RUST neemt je mee op een individueel parcours; een zoektocht naar je persoonlijke relatie tot verdriet, rouw en dood. RUST is een performance voor een beperkt publiek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
(Foto Kristien Verhoeyen)