Natuurpunt grijpt de coronacrisis aan om even stil te staan bij
het belang van de natuur en trekt tegelijk aan de alarmbel.
"We moeten zorg dragen voor elkaar én de natuur, zodat we de natuurgebieden niet hoeven te sluiten. Allemaal samen naar hetzelfde natuurgebied tijdens het weekend, is een slecht idee in coronatijd én in het broedseizoen. Als de kieviten loslopende honden moeten verjagen in plaats van te baltsen, zijn we verkeerd bezig. Bezoekjes beter spreiden tijdens de week, overvolle parkings mijden, en de rust en netheid behouden, is de boodschap," zegt
Benno Geertsma.
Het schaarse groene medicijn is plots erg in trek. Zolang de crisis duurt of zolang de voorraad strekt? Een neveneffect van de zachte lockdown is dat onze groene longen naar adem snakken, net op het moment dat alles weer begint te zoemen, te fladderen en te bloeien. Het is nu zaak om onze natuur niet te bestormen, alsof ze alleen van ons is. Alsof de planeet alle druk maar moet aankunnen. Ja, de natuur is weerbaar. Maar er zijn grenzen.
"We moeten weer leren koesteren. Koesteren wat van waarde is. Alles van waarde is weerloos, dichtte Lucebert. Dat geldt ook voor onze gezondheid én voor onze planeet. Koesteren betekent beseffen dat er een langere termijn is, dat onze kinderen er ook recht op hebben. De economie is maakbaar, de natuur en onze gezondheid niet", zegt Geertsma nog.
"We moeten ook verder kijken dan deze crisis. De oorzaak van deze pandemie is niet een vleermuis of een schubdier, maar de niet-aflatende gretigheid waarmee de mens omgaat met natuur en met soorten. De kans dat ergens anders ter wereld een gelijkaardige crisis start, is daarom reëel", zegt Geertsma.
Uit onderzoek blijkt dat 3 miljoen Vlamingen helaas nog steeds geen natuur op wandelafstand van hun woning terugvinden. "We roepen onze beleidsmakers dan ook op om verder werk te maken van nieuwe nabije natuur en stadsbossen. Natuur op wandelafstand is immers een kwestie van maatschappelijk belang: uit onderzoek blijkt dat het een gunstige invloed heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Niet onbelangrijk in deze tijden. Het sluiten van natuurgebieden mag dan ook alleen als een laatste redmiddel gekozen worden.
Sinds haar ontstaan pleit Natuurpunt voor meer natuur voor iedereen. Niet alleen ziekenhuizen hebben op dit moment een beperkte capaciteit, er is ook nood aan meer natuur ‘to flatten the curve’, om de piek in natuurbezoeken meer uit te vlakken. Meer ruimte voor natuur betekent vaak ook meer ruimte voor jezelf. De economische invulling van tijd en ruimte is duidelijk op haar grenzen gebotst. Het is dringend tijd voor bezinning, en dringend tijd voor natuur. Daarom nodigen we iedereen uit om elkaar te inspireren", zegt Benno tot slot.
Deel je natuurfoto of -filmpje met de hashtag #tijdvoornatuur