2019 was voor het
Teseum, de museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een succesjaar. Dat zegt conservator
Stephanie Sfingopoulos. "Onze interactieve beleving van het verleden wordt gesmaakt," zegt ze.
Maar liefst 30.000 bezoekers vonden vorig jaar hun weg naar het Teseum. Voor het grootste deel (70%) bestond het publiek uit individuele bezoekers, gezinnen met kinderen en senioren, gevolgd door schoolgroepen, socioculturele verenigingen en instellingen. Overwegend kwamen ze uit Limburg en Nederland. Bezoekers uit de rest van Vlaanderen, Wallonië en de andere buurlanden vulden het rijtje aan.
Het Teseum werd op 1 september 2018 gelanceerd als een museale site die zich baseert op twee hoofdverhaallijnen in de geschiedenis van Tongeren: de boeiende geschiedenis van de eerste stad van België en haar maatschappelijke cultuur doorheen 2000 jaar én het religieuze leven in de vroege middeleeuwen tot nu. Op welke manier je het Teseum bezoekt, ligt volledig in handen van de bezoeker. Ga je graag ondergronds voor een unieke beleving tussen de archeologische vondsten of zoek je liever de rust op tussen de religieuze kunstobjecten? Kom je met de kids of een groep schoolkinderen? Voor elke doelgroep is er een aangepast aanbod.
In het najaar van 2021 komt er een derde museum bij met de
belforttoren van de basiliek, erkend als werelderfgoed door de Unesco. De stad Tongeren, de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en het Teseumteam willen ook van dit project een ultieme trekpleister maken. Het publiek zal vanaf dat ogenblik in de toren kunnen klimmen en uiteindelijk van het mooie Haspengouwse landschap kunnen genieten.
(Foto Jo Mockers)