Het overige nieuws

U23 Standard - KSK Tongeren 1-0

Woensdag 31 juli 2024
KSK Tongeren heeft vanavond in een vriendschappelijke wedstrijd met 1-0 verloren van de U23 van Standard.

Gelijkspel voor Unico Tongeren

Woensdag 31 juli 2024
Tongeren - Gelijkspel voor Unico TongerenUnico Tongeren heeft vanavond in een vriendschappelijke wedstrijd 3-3 gelijkgespeeld tegen de beloften van Zepperen-Brustem.

Haag scheren? Oppassen

Woensdag 31 juli 2024
Vandaag gelezen
"Geen enkele Vlaming zou zijn haag nog mogen scheren zonder nadenken. Eerst met een borstel boven je heg kloppen, zodat je de eventuele Aziatische hoornaars ziet vliegen."
(Aziatischehoornaarbestrijder Pol van Parys in De Tijd)

Een zwoele dag

Woensdag 31 juli 2024
Tongeren - Een zwoele dagZoomDe ochtend begon beloftevol met een mooie zonsopgang maar al snel zagen we een regenboog en een horde wolken met regen. Vandaag is het wel zwoel en tropische warm. Voor morgen wordt wisselvallig zomers weer voorspeld. (foto Gust Ischen) 
Tongeren - Tweemaal betrapt op dronken sturenIn Tongeren is de voorbije nacht een bestuurder onderschept die te diep in het glas gekeken. De man was een uur eerder ook betrapt op alcoholmisbruik. Toen werd zijn rijbewijs voor zes uur ingehouden, nu moest hij zijn rijbewijs voor vijftien dagen inleveren.
Tongeren - V. 's Herenelderen klopt SmeermaasVictoria 's Herenelderen heeft vanavond in een vriendschappelijke wedstrijd van Fortuna 56 Smeermaas gewonnen met 2-0.

Geboortecijfer daalt verder

Dinsdag 30 juli 2024
Het is maar dat je 't weet
Met een teller die 113.593 geboorten aangeeft in 2022 en vervolgens 110.198 geboorten in 2023, ziet België zijn geboortecijfer verder dalen met 3%. Sinds de piek in 2010, en afgezien van een piek in 2021 – een gedeeltelijke inhaalslag van geboorten die zijn uitgesteld vanwege de gezondheidscrisis – is het geboortecijfer blijven dalen, waardoor het in 2002 waargenomen dieptepunt wordt overschreden en een niveau wordt bereikt niveau dat sinds 1942 niet meer is gezien

Koperdieven tegen de lamp

Dinsdag 30 juli 2024
Tongeren - Koperdieven tegen de lampDe politie heeft gisteren twee koperdieven ingerekend op de Boeberg. Dat gebeurde toen zij hun buit wilden inladen in hun bestelwagen.

Eerste heide in bloei

Maandag 29 juli 2024
Tongeren - Eerste heide in bloeiZoomHet is nog maar eind juli, maar op beschutte plaatsen in de zon staat de eerste heide in Limburg in bloei, meldt Radio 2. Het is de voorbode van een bijzonder mooi heideseizoen. Door de overvloedige regen van de afgelopen maanden zal de heide veel en grote bloemen hebben en zullen die diep paars van kleur zijn.

Unico Tongeren - Riemst 2-4

Zondag 28 juli 2024
Tongeren - Unico Tongeren - Riemst 2-4In een oefenwedstrijd heeft Unico Tongeren met 2-4 verloren van Riemst.
Tongeren heeft zijn bekerwedstrijd tegen de Waalse eersteprovincialer Cheneenne verloren met 7-1. Aan de rust keek Tongeren al tegen een 5-0 achterstand aan. Het doelpunt van Tongeren werd gescoord door Jorissen.
Tongeren - Unico Tongeren  A - KRC Peer A 2-1In de Beker van België heeft Unico Tongeren A vanavond met 2-1 gewonnen van KRC Peer. Voor Unico Tongeren scoorden Camara en Tamaguela. Scheelen maakte het doelpunt van KRC Peer.

Auto tegen bloembak

Zaterdag 27 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst is gisterenavond een auto tegen een bloembak gereden. De bestuurster raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
25 procent van de Belgen (19 procent van de vrouwen en 32 procent van de mannen) woonde in 2022 minstens één keer een sportevenement bij. De covid-19-pandemie kan een beperkende factor zijn geweest. België behoort tot de landen met de hoogste participatiegraad. (Statbel)
Tongeren - V. 's Herenelderen klopt FC VliermaalVictoria 's Herenelderen heeft vanavond in een vriendschappelijke wedstrijd met 5-1 gewonnen van FC Vliermaal.

Tien maanden cel voor dief

Donderdag 25 juli 2024
Een man uit Tongeren heeft tien maanden cel gekregen voor diefstallen. In de Delhaize jatte hij de portefeuille van een klant en in de Colruyt ging hij met een grote hoeveelheid tabak aan de haal. (PG)
Tongeren - Dertiger besteelt vrouwen met smoesEen dertiger ie zich bij drie Tongerse vrouwen aanbood met de smoes dat hij naar de WC moest en van de gelegenheid gebruik maakte om de vrouwen te bestelen is veroordeeld tot 28 maanden cel en een boete van 800 euro. De man maakte onder meer geld en bankkaarten buit. (PG)

Mobilhome tegen boom in Overrepen

Donderdag 25 juli 2024
Tongeren - Mobilhome tegen boom in OverrepenVanochtend rond 2.30 uur is op de Hasseltsesteenweg in Overrepen een mobilhome tegen een boom beland. De bestuurder raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer is een dertiger uit Tongeren.

Steeds meer vapes in zwerfvuil

Woensdag 24 juli 2024
In de rand
Uit een recente zwerfvuiltelling van afvalintercommunale Limburg.net blijkt dat er steeds vaker (wegwerp)vapes of e-sigaretten terechtkomen bij het zwerfvuil. En dat is gevaarlijk. Want de batterijen die daarin zitten, kunnen een ontploffingsgevaar vormen. (Radio 2)

KSK Tongeren verslaat Hoei

Woensdag 24 juli 2024
Tongeren - KSK Tongeren verslaat HoeiKSK Tongeren heeft in een oefenwedstrijd Hoei geklopt met 1-0. Callemin maakte het doelpunt.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leverden de zes drinkwatermaatschappijen die actief zijn in het Vlaamse Gewest water aan 2.834.796 huishoudens. Binnen die groep waren 181.918 huishoudens beschermd met recht op een sociaal tarief, 26.910 huishoudens waren beschermd zonder recht op een sociaal tarief. Klanten met betalingsmoeilijkheden kunnen een afbetalingsplan voor de drinkwaterfactuur aanvragen bij het waterbedrijf. In 2023 werden in totaal 46.433 afbetalingsplannen aangevraagd.
Tongeren - Eerste Eurocitytrein is vertrokkenZoomDe sportzomer is begonnen bij de NMBS. Vanmorgen is de eerste Eurocitytrein vertrokken vanuit Brussel-Zuid naar Parijs. De trein deed een tussenstop in het station van Bergen voordat hij verder naar de Franse hoofdstad reed. Tia Hellebaut, voormalig Olympisch kampioene hoogspringen, was aanwezig om de trein symbolisch in te huldigen.
De komende weken is Parijs de sporthoofdstad van de wereld en veel reizigers zullen de grens oversteken om de Lichtstad te bezoeken. NMBS breidt haar klassieke (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen in de meerderheid

Dinsdag 23 juli 2024
De stad Tongeren telde op 12 januari 2024 32.138 inwoners: 15.859 mannen en 16.279 vrouwen. (Bron: Nationaal Instituut voor de Statistiek).

Auto tegen woning in Vreren

Maandag 22 juli 2024
Tongeren - Auto tegen woning in VrerenZoomVanavond rond 22 uur is op de Luikersteenweg in Vreren een auto tegen een woning gereden. De bestuurder zat bekneld in zijn auto en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Vier jaar cel voor 65 inbraken

Maandag 22 juli 2024
Tongeren - Vier jaar cel voor 65 inbrakenDe rechter in Hasselt heeft vandaag twee mannen tot 4 jaar cel veroordeeld voor het plegen van 65 inbraken. Zij waren onder meer actief in de regio tongeren. De dertigers sloegen in 2022 en 2023 toe. Zij stalen onder meer geld en juwelen.

Onder invloed van alcohol

Maandag 22 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
De politie heeft twee inwoners van Riemst betrapt die duidelijk te diep in het glas hadden gekeken. In opdracht van het parket is hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen.

Unico klopt RFC Luik

Maandag 22 juli 2024
Tongeren - Unico klopt RFC LuikIn een oefenwedstrijd heeft Unico Tongeren met 4-2 gewonnen van RFC Luik.

Fietser aangereden op rotonde

Maandag 22 juli 2024
Tongeren - Fietser aangereden op rotondeDeze voormiddag is een fietser aangereden door een auto op de rotonde aan de Rode Kruislaan. De man raakte gewond en is voor verzorging naar het AZ Vesalius gebracht.
Tongeren - 's Herenelderen - KSK Tongeren 1-2In een oefenwedstrijd heeft KSK Tongeren Victoria 's Herenelderen geklopt met 1-2. Voor 's Herenelderen scoorde Simons. Cheprassov maakte de twee doelpunten van KSK Tongeren.

Inbraakpoging in Koninksem

Zondag 21 juli 2024
Tongeren - Inbraakpoging in KoninksemDieven poogden vanochtend binnen te dringen in een huis aan de Klaproosstraat in Koninksem. Zij slaagden echter niet in hun opzet.

Dood tegen boom

Zondag 21 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Bilzen is vanochtend, even voor 2 uur, een 60-jarige man met zijn auto tegen een boom gereden in de Rode Kruislaan. Hij overleefde klap niet. Een verkeersdeskundige onderzoekt in opdracht van het parket de precieze omstandigheden van het ongeval.
Tongeren - Een fijne nationale feestdag!ZoomWij wensen onze lezers een fijne nationale feestdag.

Vijf gewonden op E313

Zaterdag 20 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
Op de E313 in Riemst ging vanavond een auto van de baan. Bij het ongeval zijn vijf personen gewond geraakt.
Het is maar dat je 't weet
Bij de personen van 18 jaar en ouder die begin 2024 samenwoonden met een partner, woonden er bijna 3 op de 4 gehuwd samen, iets meer dan 1 op de 4 woonde ongehuwd samen. Van de samenwonende partners had de helft inwonende kinderen, de andere helft niet. Bij ongehuwde samenwonende partners lag dit iets boven de 50%, bij gehuwd samenwonende partners iets onder de 50%. Bij de personen van 18 jaar en ouder die met 1 of meer kinderen (ongeacht de leeftijd) samenwoonden, waren er meer dan 6 op de 10 gehuwde ouders (of een ouder en stiefouder).
Kort nieuws van bij de buren
Op de N76 in Borgloon is een 60-jarige fietsster gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 17.30 uur.

Tegelsmijter geïdenticeerd

Vrijdag 19 juli 2024
Tongeren - Tegelsmijter geïdenticeerdAan de Sint-Truidersteenweg gooide een man een tegel tegen de vitrine van een apotheek. De politie kon de vandaal op basis van camerabeelden identificeren.

Motorrijder (25) aangereden

Vrijdag 19 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag is een 25-jarige motorrijder gewond geraakt toen hij aangereden werd door een auto op het kruispunt van de Bilzersteenweg en de Hernerweg in Hoeselt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
Tongeren - Burchten  wilde hamsters ontdektZoomIn Widooie zijn voorlopig drie burchten van wilde hamsters ontdekt. Elk jaar brengen vrijwilligers daar vanaf het midden van juli in kaart hoe het gesteld is met de populatie. "Er is dringend meer bescherming nodig voor de hamster, want het gaat er enorm slecht mee", zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt, die de zoektocht leidde.
Het is maar dat je 't weet
Naar aanleiding van de nationale feestdag ging Statbel, het Belgische statistiekbureau, na hoeveel Belgen er in een ander land van de Europese Unie wonen. De top5 van EU-landen waar Belgen wonen: 117.125 Belgen wonen in Frankrijk,40.929 Belgen wonen in Spanje, 39.023 Belgen wonen in Nederland, 26.770 Belgen wonen in Duitsland en 19.205 Belgen wonen in Luxemburg.

Start jeugdverenigingen

Vrijdag 19 juli 2024
Tongeren - Start jeugdverenigingenZoomDe jeugdverenigingen staan te popelen om het nieuwe werkjaar te starten. Startdata: • KSA St.-Jan, Sint-Jansstraat, start op 7 september • KSA Basiliek, Grote Markt, start op 21 september • KSA Erewacht, Grote Markt, start op 14 september• KLJ Riksingen, Bilzersteenweg 403, start op 14 september • Chiro OLV, Hasseltsesteenweg 24, start op 22 september • Chiro Aterstaose, Beemdstraat start op 22 september • Chiro St.-Jozef, Hasseltsesteenweg 24, start op 22 september • Scouts Diets-Heur, Klaasstraat 4, start op 21 september • Scouts Rutten, Rechtstraat 22, start op 14 september. Voor meer info surf je naar www.tongeren.be/jeugdverenigingen.
Tongeren - KSK Tongeren verliest van FC LuikKSK Tongeren heeft in een oefenwedstrijd tegen FC Luik verloren met 3-2. Aan de rust was de stand 0-2. KSK Tongeren scoorde via Spailier en Lo Presti.
Kort nieuws van bij de buren
In Hoeselt heeft de politie gisteren een bestuurder uit het het verkeer geplukt die onder invloed was van coccaïne. Zijn voertuig was niet verzekerd en werd niet aangeboden bij de technische controle. De man moest zijn rijbewijs inleveren. Zijn auto werd afgesleept.
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst lieten drie mannen en een twee vrouwen zich deze namiddag rijkelijk serveren op het terras van een horecazaak. Toen het op betalen aankwam, bleken zij vertrokken met de noorderzon. De horecauitbater sprong in zijn auto een maakte rondjes in de buurt maar van de fietsende tafelschuimers bleek geen spoor meer te bekennen. Het zou om Nederlanders gaan. Zij konden uiteindelijk gelokaliseerd worden in een B&B in de streek en hebben de rekening betaald. 'We waren vergeten te betalen', luidde het.
Tongeren - Tien bestuurders betrapt op gsm-gebruikDe politie heeft vandaag tien chauffeurs betrapt die gebruik maakten van hun gsm aan het stuur. De Vlaamse belastingdienst die ook aan de controle deelnam inde voor ruim 6.000 euro achterstallige verkeersbelasting.
Tongeren - Transfernieuws bij KSK TongerenKSK Tongeren heeft de 23-jariige aanvallende middenvelder Andy Nsumba aangetrokken. Hij komt over van K.A.C. Betekom. Oleg Kuchinska verkast naar Tubeke.
Het is maar dat je 't weet
Begin 2024 was bijna 47% van de meerderjarige bevolking in het Vlaamse Gewest gehuwd (in een eerste of een volgend huwelijk). Gescheiden personen en verweduwde personen maakten respectievelijk 11% en 7% uit van de meerderjarige bevolking. 35% van de bevolking van 18 jaar en ouder was ongehuwd.

Inbraak op Luikersteenweg

Maandag 15 juli 2024
Tongeren - Inbraak op LuikersteenwegDieven forceerden een raam om binnen te dringen in een pand aan de Luikersteenweg. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De inbraak is vandaag vastgesteld.
In een fietsenstalling aan de Hasseltsesteenweg is een fiets gestolen. De diefstal is vanmiddag gepleegd.
Tongeren - Tien bestuurders onder invloedDe politie heeft de voorbije nacht bij controles tien chauffeurs onder invloed betrapt: acht van hen hadden te diep in het glas gekeken, de anderen hadden drugs gebruikt. De controleposten stonden onder meer opgesteld op de Luikersteenweg en de Viséweg.
Het is maar dat je 't weet
De meeste internationale immigranten naar het Vlaams Gewest waren vorig jaar EU-burgers. De top tien: Roemenië (7658), Nederland (4214), Oekraïne (3549), Bulgarije (2421), Polen (2160), Turkije (2027), Spanje (1889), Afghanistan (1697), Portugal (1685) en Marokko (1288).
Het is maar dat je 't weet
In 2023 gebeurden er 4.799 letselongevallen waarbij de dader achteraf vluchtmisdrijf pleegde. Op 10 jaar tijd is er zelfs een stijging met 9% (van 4.400 in 2014 naar 4.799 in 2023). Elke week zijn er in ons land dus 92 ongevallen met gewonden of doden waarbij de dader de vlucht neemt! Daarbij kwamen vorig jaar 19 personen om het leven en raakten 5.266 anderen gewond.

400 Limburgers naar Lourdes

Vrijdag 12 juli 2024
Tongeren - 400 Limburgers naar LourdesZoomVan 14 tot 19 juli nemen 400 Limburgers deel aan de diocesane bedevaart naar Lourdes. Al meer dan zeventig edities organiseert de Limburgse Diocesane Bedevaart (LDB) van het bisdom Hasselt elk jaar een pelgrimage naar Lourdes. Ook dit jaar mogen de organisatoren vierhonderd Limburgers begeleiden naar het Maria-bedevaartsoord in de Pyreneeën. Jongeren, mijnwerkers-brancardiers, vrijwilligers en zieken vertrekken met bussen vanuit Limburg naar het station van Tourcoing in Frankrijk, van hieruit reizen ze verder met de trein naar Lourdes. Ook mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, reist af naar het bedevaartsoord.
Deze foto werd gemaakt rond de jaren 1953-1954, toen Gijsbert Van Hertum (Achel, 1886-1965, de tweede geknield van links naar rechts) de busreis naar Lourdes maakte.

Drie straten onder water

Vrijdag 12 juli 2024
Door wateroverlast zijn de Koninksemstraat, de Schaapsweide en de Wilstraat afgesloten. Dat heeft de politie vanmorgen gemeld. De Action werd ook getroffen.

Graafmachine vat vlam

Vrijdag 12 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Kortessem vloog vanmorgen een graafmachine in brand in een stal aan de Herbroekstraat. De brandweer kon het vuur snel blussen en heeft de stal geventileerd.

Bouwverlof start vandaag

Vrijdag 12 juli 2024
Tongeren - Bouwverlof start vandaagZoomVandaag gaat het traditionele bouwverlof in. Veel bedrijven stoppen vandaag wat vroeger en er wordt dan iets gedronken of gegeten. Of veel bouwvakkers trekken namiddag naar de kroeg. Wij wensen alle bouwvakkers een fijn verlof. (foto AI Patrick Haesevoets) 
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2000 neemt het aandeel van de bevolking van 67 jaar of ouder toe: van 15 procent in 2000 tot 19 procent in 2024. Het aandeel jonger dan 18 jaar daalde van 21 procent in 2000 naar 19 procent in 2024. Ook het aandeel van de brede middengroep tussen 18 en 66 jaar daalde: van 65 procent in 2000 naar 62 procent in 2024.

Wit wordt weer grijs

Donderdag 11 juli 2024
Tongeren - Wit wordt weer grijsZoomDe mooie witte wolken van vandaag krijgen we morgen niet te zien. Deze nacht en morgen trekt er alweer een regenzone over onze regio. Een typische Belgische kwakkelzomer dus. Zaterdag wordt een beetje beter en zondag belooft zoals vandaag te worden. (foto Gust Ischen) 

Dali aan de hemel

Donderdag 11 juli 2024
Vandaag gezien
Tongeren - Dali aan de hemelZoomSoms loont het om eens te turen naar de hemel zoals vanavond bij deze mooie schapenwolken, een prachtig modern schilderij, zomaar gratis. (foto Hans Put)

Meer vlinderstruiken?

Donderdag 11 juli 2024
Tongeren - Meer vlinderstruiken?ZoomGisteren was er nog het alarmerend bericht dat er steeds minder vlinders zijn. Misschien kunnen meer vlinderstruiken soelaas bieden? Want daar zitten toch altijd heel veel vlinders op. UPDATE Een kenner meldt ons dat vlinderstruiken géén waardplanten zijn voor vlinders. Een plant is pas een waardplant indien de plant ook echt belangrijk (noodzakelijk) is voor de ontwikkeling van het insect of vlinder. De vlinderstruiken trekken vlinders aan omwille van de nectar.
Meer vlinderstruiken?Meer vlinderstruiken?
Zoom
Tongeren - 150 km aan waterleidingen vervangenDe Watergroep heeft het voorbije jaar 150 km aan waterleidingen vervangen in Limburg. In totaal wil de Watergroep 720 km aan waterleidingen vervangen op vijf jaar tijd. Het vervangen van de leidingen probeert de Watergroep steess te combineren met andere nutswerken, zodat de hinder beperkt blijft.

48.000 studentenjobs in Limburg

Donderdag 11 juli 2024
Cijfer van de dag
In heel 2023 waren er 48.000 Limburgse jobstudenten aan het werk, een toename van 10% op 2 jaar tijd. Samen werkten ze ruim 10,5 miljoen uren en verdienden ze 154 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de RSZ die UNIZO Limburg verwerkte. Vrouwelijke studenten werken meer jobs en uren dan hun mannelijke tegenhangers. UNIZO Limburg benadrukt het belang van jobstudenten voor ondernemingen, vooral vanwege de flexibiliteit en het kostenvoordeel dat ze bieden in een krappe arbeidsmarkt. UNIZO pleit (…) Het hele nieuwsbericht

Auto botst tegen geparkeerde auto

Donderdag 11 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Hoeselt is deze namiddag een auto tegen een geparkeerde auto gereden in de Gansterenstraat. Door de klap kwam de aangereden auto tegen een bestelwagen terecht. De bestuurder raakte lichtgewond. Het ongeval veroorzaakte zware schade.
Tongeren - Tien maanden cel gevorderd voor diefHet Openbaar ministerie heeft tien maanden cel en een boete van 800 euro gevorderd tegen een man uit Tongeren wegens diefstal. In de Delhaize had hij de portefeuille van een klant gestolen en in de Colruyt was hij met een partij tabak aan de haal gegaan. Op 23 juli wordt er vonnis geveld in deze zaak. PG)

Weg met reclameborden

Donderdag 11 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Kortessem zijn reclameborden gestolen in de Daaleindestraat. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft dakwerker Geo Bati uit Tongeren failliet verklaard. Het indienen van de schuldvorderingen moet gebeuren via de website RegSol.

Mooi fiets- en wandelweer

Donderdag 11 juli 2024
Tongeren - Mooi fiets- en wandelweerZoomMet temperaturen tot 24° krijgen we vandaag een mooie dag, ideaal om te fietsen of te wandelen. (foto Gust Ischen) 
Het is maar dat je 't weet
Begin 2024 woonden er in het Vlaamse Gewest bijna 4.965.300 personen van Belgische herkomst en bijna 1.856.500 personen van buitenlandse herkomst. Het aandeel personen van buitenlandse herkomst lag daarmee op 27% van de totale wettelijke bevolking. In 2000 ging het om 10%.
Nieuwe boeken
Tongeren - Bokrijk, landelijke architectuur in bewegingZoomBokrijk, wie kent deze naam niet? Ieder kind in Limburg is wel eens op schoolreis geweest naar het openluchtmuseum in Genk maar het is ook nog altijd één van de favoriete familie-uitstappen. Bokrijk dompelt je als bezoeker onder in de boeiende wereld van onze voorouders, een uitgestrekt en prachtig domein vol waardevol erfgoed, uniek in de wereld. Bokrijk had twintig jaar geleden een oubollig imago, de oude huisjes spraken niet meer echt tot de verbeelding. Een nieuwe toekomst, een nieuwe visie (…) Het hele nieuwsbericht

Werkdruk in de zorg is te hoog

Woensdag 10 juli 2024
Tongeren - Werkdruk in de zorg is te hoogZoomDe Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) publiceerde vandaag een rapport over de werkbaarheid van de jobs in zorg en welzijn in Vlaanderen. “De cijfers zijn alarmerend voor een sector waar het water al sinds de coronacrisis aan de lippen staat,” aldus federaal secretaris voor de Vlaamse social-profit Evert Persoon. Het rapport van de SERV bevestigt bovendien de resultaten van een eerdere werkdrukbevraging van de BBTK. Van de bijna 5.000 werknemers in de sector die deelnamen aan die bevraging, maakte het overgrote deel van de respondenten melding van fysieke en mentale vermoeidheid op het einde van de werkdag. De BBTK roept op om werk te maken van collectieve arbeidsduurvermindering om het werk haalbaar te maken en zo de sector aantrekkelijker te maken.

Opgelet voor kaartophalers

Woensdag 10 juli 2024
Tongeren - Opgelet voor kaartophalersZoomFebelfin en het Parket van Antwerpen waarschuwen vandaag voor een toenemend fenomeen van fraude door zogenaamde kaartophalers. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen bij jou thuis langs te komen om je bankkaart en pincode in handen te krijgen. Ook overhalen ze de slachtoffers om hun andere waardevolle spullen (zoals cash of juwelen) mee te geven om deze in veiligheid te brengen. Wees op je hoede en onthoud dat een echte bankmedewerker nooit aan de deur (…) Het hele nieuwsbericht

Nog nooit zo weinig vlinders

Woensdag 10 juli 2024
Het is maar dat je 't weet
Nog nooit waren er zo weinig vlinders als dit jaar in Vlaanderen. Dat blijkt uit een studie van Natuurpunt. De droogte van de afgelopen jaren, versnipperde natuurgebieden en de grote hoeveelheid stikstof zouden de boosdoeners zijn. Zelfs het kletsnatte voorjaar heeft de negatieve trend niet kunnen keren. Voor soorten die het al moeilijk hebben, kan zo'n slechte periode het einde betekenen.

Treinverkeer verstoord

Dinsdag 9 juli 2024
Tongeren - Treinverkeer verstoordDoor het slechte weer zijn er bij de NBMS storingen op het hele net. Wie nog de trein moet nemen, controleert best de app of website. 
Het is maar dat je 't weet
In 2023 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 82,3 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben een levensverwachting bij de geboorte van 84,3 jaar en voor mannen gaat het om 80,2 jaar. De levensverwachting bij de geboorte voor mannen en vrouwen samen is licht gestegen ten aanzien van 2022 (+215 dagen). (Statbel)

Code oranje voor onweer

Dinsdag 9 juli 2024
Tongeren - Code oranje voor onweerDe avond trekt een onweerszone over ons land. Volgens het KMI kan deze best pittig worden met rukwinden, regen en hagel. Voor Limburg wordt code oranje afgekondigd.
De stad Tongeren en tien andere gemeenten in Nederlands- en Belgisch-Limburg gaan zich juridisch blijven verzetten bij de Raad van State tegen de verhoging van het aantal vluchten op de luchthaven van Luik. De Waalse regering heeft de luchthaven een milieuvergunning gegeven voor 55.000 vluchten per jaar in plaats van 35.000. Maar volgens de besturen van elf gemeenten in Zuid-Limburg zou dat teveel overlast veroorzaken voor de bewoners én de natuur.

Houd de stoep onkruidvrij

Dinsdag 9 juli 2024
Het is mooi weer, dus we gaan weer massaal naar buiten. Helaas komt ook het onkruid tevoorschijn, wat voor een onverzorgde indruk zorgt. Volgens het GAS-reglement is elke inwoner verantwoordelijk voor het stukje stoep voor zijn/ haar huis. De stad wil je er graag aan herinneren om dit onkruidvrij te maken. Het is een kleine klus voor jou, maar het heeft een positief effect op de hele buurt, aldus het stadsbestuur.
Het is maar dat je 't weet
Eind 2023 telde de woonmaatschappijen in het Vlaamse Gewest alles samen 174.995 sociale huurwoningen. 92% van de sociale woningen is in eigendom van de woonmaatschappijen, 8% zijn ingehuurde woningen. Het aantal woningen in eigendom van een woonmaatschappij lag eind 2023 het hoogst in de grootsteden Antwerpen en Gent, met respectievelijk 22.404 en 13.505 woningen. In Brugge waren er 4.060 sociale woningen in eigendom. In de overige Vlaamse gemeenten was dat aantal telkens kleiner dan 4.000 woningen. In twee Vlaamse gemeenten waren er geen woningen in eigendom. Het gaat om Herstappe en Horebeke.
Tongeren - KSK Tongeren B start in VroenhovenVoor zijn eerste competitiewedstrijd maakt KSK Tongeren B de verplaatsing naar Vroenhoven. Op speeldag 2 is er een thuiswedstrijd tegen Uikhoven.
Tongeren - Unico B moet naar Herderen-MillenUnico Tongeren B start de competitie met een uitwedstrijd bij Herderen-Millen. Op speeldag 2 ontvangt Unico Tongeren B Vroenhoven.
Tongeren - V. 's Herenelderen B speelt eerst thuisVictoria 's Herenelderen B werkt zijn eerste competitiewedstrijd af voor eigen volk. Op speeldag 23 speelt Victoria 's Herenelderen B uit bij Rekem.

Verre export stijgt

Maandag 8 juli 2024
Bedrijfsnieuws
In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerden Limburgse bedrijven voor €551.030.715,65 aan goederen buiten de EU. Dat is een stijging van 4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van Voka – KvK Limburg op basis van de certificaten van oorsprong. Ook het aantal certificaten van voorsprong (CO’s) in de eerste jaarhelft gaat met 3% licht omhoog in vergelijking met 2023. Het Midden-Oosten en China blijven de populairste exportbestemmingen buiten de EU. (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Unico – Munsterbilzen op speeldag 1Unico Tongeren opent de competitie op zondag 1 september met een thuismatch tegen SK Munsterbilzen. Op speeldag 2 speelt Unico Tongeren op zaterdag 7 september uit bij Belisia B.

Auto tegen muur: man gewond

Maandag 8 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend is in de Kattestraat in Riemst een auto tegen de muur van een woning gereden. De 65-jarige bestuurder raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
Marc en Maria zijn meest voorkomende namen in België. Het jaar 2023 wordt gekenmerkt door de opkomst van de voornaam Marc als de nieuwe nationale leider, waarmee de voornaam Jean werd onttroond. Ook dit jaar blijft Marc op de eerste plaats staan, met 61.231 mannen die op 1 januari 2024 die voornaam dragen. Jean blijft met 59.366 personen heel dicht bij de eerste plaats. Bij de vrouwen blijft Maria koploper: 104.494 vrouwen dragen die voornaam.
Tongeren - V. 's Herelderen speelt eerste match uitTweedeprovincialer Victoria 's Herenelderen speelt zijn eerste competitiematch op zaterdag 31 augustus op het veld van HO Heide in Hasselt. Op speeldag 2 ontvangt Victoria 's Herenelderen op zondag 8 september KVV Hoeselt.
Ten opzichte van juni vorig jaar zijn er in Limburg maar liefst 24,62 procent méér faillissementen, vooral in de afwerking van de bouw, de garages én het transport.
Tongeren - KSK Tongeren opent tegen RC MechelenKSK Tongeren opent de competitie zaterdag 31 augustus met een thuiswedstrijd tegen Racing Mechelen. Zaterdag 7 september speelt KSK Tongeren uit bij Esperanza Pelt.
Het is maar dat je 't weet
Bij de top 10.000 van familienamen op 1 januari jongstleden blijven familienamen als Peeters, Janssens en Maes het meest in België voorkomen. 30.558 personen hebben de naam Peeters, 27.927 hebben de naam Janssens en 24.233 hebben de naam Maes. Deze top drie is identiek in Vlaanderen. In Wallonië zijn de drie meest voorkomende familienamen Dubois, Lambert en Martin; in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat Diallo, Bah en Barry. In vergelijking met 2023 blijft de top 10 van de familienamen op nationaal niveau alsook in het Waalse Gewest dezelfde. Voor het Vlaams Gewest neemt Willems de plaats in van Mertens en komt zo op een zeer eervolle 5de plaats terecht. De naam Mertens verliest een plaats en gaat naar de 6e plaats. De rest van het klassement blijft ongewijzigd ten opzichte van 2023.
Tongeren - Inkomende transfers bij V. 's HerenelderenTweedeprovincialer Victoria 's Herenelderenheeft tien spelers aangetrokken: Klaas Pannemans (Hoeselt), Edisoon Dreshaj (Tongeren Beloften), Tijmen Caelen (Belisia Beloften), Mathis Garcia Palmeiro (Herk-de-stad), Thibault Lang (FC Richelle), Jose-Ike Kakungu (Belisia), G. Casal (Belisia Beloften), Louka Joiris (AC Hombourg), Vernie Kibolokele (Nederland) en Tiemen Aerts (Munsterbilzen).
Het is maar dat je 't weet
Voor het vijfde jaar op rij is Olivia de meest gegeven voornaam aan pasgeboren meisjes in België in 2023. Ze behoudt de voorkeur boven de naam Emma, die 16 jaar lang de populairste naam was, maar in 2019 haar eerste plaats moest afstaan. Noah is opnieuw de populairste voornaam bij jongens, voor Arthur en Liam. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de voornamen van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Olivia is de populairste voornaam van meisjes die geboren zijn in 2023. 587 baby's kregen de naam Olivia. Dat zijn er 49 minder dan het jaar ervoor en 158 meer dan de 429 baby's die Emma als voornaam kregen. Louise neemt dit jaar opnieuw de derde plaats in op het podium. Er zijn drie nieuwe voornamen in de top 10: Sofia maakt een indrukwekkende entree op de 4e plaats, Eva staat op de 7e plaats en Juliette komt net binnen op nummer 10.
Jo Feytons, burgemeester van Borgloon, zal bij de gemeenteraadsverkiezingen de kartellijst van Open VLD en CD& V in de fusiegemeente Tongeren-Borgloon aanvoeren. Patrick Dewael is lijstduwer.

Woninginbraak in Heers

Donderdag 4 juli 2024
Kort nieuws van bij de buren
Dieven drongen via een raam binnen in een woning aan het Jef Nevenplein in Heers. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

270 verkeersdoden in 2023

Donderdag 4 juli 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 vielen er 270 doden bij verkeersongevallen in het Vlaamse Gewest. Dat is een daling met 4% in vergelijking met 2022. In vergelijking met 2005 is het aantal verkeersdoden meer dan gehalveerd (-54%). Daarnaast waren er in 2023 2.297 zwaargewonde verkeersslachtoffers op de wegen in het Vlaamse Gewest. In 2005 waren er dat 3.912. Tussen 2005 en 2023 daalde het aantal zwaargewonde verkeersslachtoffers met 41%. Het aantal lichtgewonden daalde tussen 2005 en 2023 van 36.116 naar 25.283 (- 30%). Bijna de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden 22.871 verkeersongevallen met doden of gewonden geregistreerd in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er 2 procent minder dan in 2022. 2023 is het jaar met het laagste aantal ongevallen met doden of gewonden, uitgezonderd de jaren 2020 en 2021. Maar dat waren uitzonderlijke jaren met een lager aantal verplaatsingen ten gevolge van de maatregelen in het kader van de Covid-19-pandemie. Het merendeel van de ongevallen met doden of gewonden gebeurde in 2023 op gemeente- of gewestwegen (92 procent%). Slechts 8 procent van alle ongevallen gebeurde op autosnelwegen. Het lage aandeel van de autosnelwegen is opvallend, aangezien die wegen goed zijn voor 49 procent van alle gereden kilometers. 62 procent van het totaal aantal ongevallen met doden of gewonden in België in 2023 gebeurde in het V:aams Gewest.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 noteerden de Belgische luchthavens een stijging van het aantal reizigers en vluchten, wat wijst op een verder herstel na de verstoring als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ondanks deze betere cijfers is de sector nog steeds niet op het niveau van 2019. In 2023 passeerden bijna 32,4 miljoen passagiers de Belgische luchthavens, een stijging van iets meer dan 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer ligt echter nog steeds onder de 35,5 miljoen passagiers die in 2019 werden vervoerd. In 2023 werd iets meer dan 1,6 miljoen ton goederen vervoerd, een daling van bijna 11% ten opzichte van 2022. Deze cijfers zijn echter nog steeds iets hoger dan in 2019. Wat het goederen- en postvervoer betreft, nam de luchthaven van Luik-Bierset 62% van de totale activiteit in deze sector voor haar rekening, terwijl de luchthaven van Zaventem goed voor 36% was.

Schaarlift kantelt: man gewond

Woensdag 3 juli 2024
Tongeren - Schaarlift kantelt: man gewond
Aan de Maastrichtersteenweg is deze voormiddag een schaarlift gekanteld bij het afrijden van een dieplader. Daarbij is een man gewond geraakt. Overbrenging van het slachtoffer naar het ziekenhuis bleek noodzakelijk.
Op de Michielenweg zijn vandaag zes bestuurders betrapt die van hun gsm gebruik maakten aan het stuur. Hun rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken.
Tongeren - Aanwinsten voor Unico Tongeren AGeert Berben (Schoonbeek-Beverst), Soffiane Boumediene (Faimes), Allegria Ilyo (Sporting Hasselt), Jelle Jadoule (Vechmaal), Jullien Kachala (Diest/EHC Hoensbroek), Loic Martin (Vlijtingen), Vanderbeuken Stef (Vlijtingen), Idriss Tamaguela (Club Luik) en Ben Bamps (Moelingen) zullen komend seizoen de kleuren van Unico Tongeren A verdedigen.
Bij een vermoeden of diagnose van dementie komen vaak veel vragen naar boven. De dementiekoffer biedt een rustige manier om dit thema thuis te verkennen. In de koffer zit een uitgebreid pakket aan informatie: verhalen voor kinderen, informatieve boeken voor volwassenen en enkele dvd’s. Daarnaast zijn er brochures die je mag houden. De koffer is er voor iedereen die met dementie te maken krijgt: de persoon met dementie, de partner, (klein)kinderen, familie, buren, mantelzorgers en anderen. Als lid van de bibliotheek kun je de koffer gratis 4 weken lenen.
De politie kreeg melding van twee inbraakpogingen op de Achttiende Oogstwal.
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon is er ingebroken in twee huizen aan de Schanzestraat, vermoedelijk door dezelfde daders. In de ene woning is volgens de eerste vaststellingen niets gestolen. Of er in het andere huis buit is, is niet geweten.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 reisden we meer dan ooit tevoren: 23,2 miljoen keer, 2,2% meer dan het vorige recordjaar 2019. Het aantal overnachtingen is eveneens gestegen, we zijn in totaal 163,6 miljoen dagen vertrokken, dat was 7,1% meer dan in 2019. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van het Reisonderzoek van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Naast zakenreizen maakte de Belgische bevolking 21,8 miljoen vakantiereizen. België prijkt bovenaan de lijst van bestemmingen met 47% kortstondige verblijven van één tot drie nachten, gevolgd door Frankrijk (19%) en Nederland (16%). Voor vakanties van vier nachten of meer is Frankrijk de favoriete bestemming (26%), voor Spanje (13%) en België (12%).
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen