Vlaams minister van Onroerend Erfgoed
Matthias Diependaele kent
370.674,32 euro toe voor de restauratie van twee burgerhuizen in Tongeren. "Dat deze twee burgerhuizen uit de 19de eeuw gerestaureerd worden kan ik alleen maar toejuichen,", zegt minister Diependaele. "Momenteel kunnen de panden niet gebruikt worden omdat ze verkommerd zijn. Dankzij de restauratie krijgen ze weer een functie in het centrum van de stad."
Zowel het interieur als het exterieur van de burgerhuizen - aan de
Kloosterstraat 6-10 - wordt gerestaureerd, zodat ze als één geheel gebruikt kunnen worden als meergezinswoning. Op het gelijkvloers wordt het monument ingericht als handelszaak, op de verdiepingen komt een meergezinswoning.
De burgerhuizen zijn sinds 2002
beschermd als monument omwille van hun historische en architectuurhistorische waarde. Ze werden gebouwd op het einde van de 19de eeuw, om het binnenhof van het kanunnikenhuis IX te begrenzen.
Samen met het kanunnikenhuis vormen ze een monumentaal geheel. Het ene huis dateert uit 1894. Het is gebouwd in eclectische stijl op dezelfde plek als een voormalig koetshuis waarvan de poortopening bewaard bleef. Het andere burgerhuis werd gebouwd in 1874 en is een neoklassiek pand met een gecementeerde gevel.
In de inventaris van het Vlaams onroerend erfgoed wordt er over de huizen het volgende gezegd:
Kloosterstraat 6 is een dubbelhuis in eclectische stijl uit 1894; vijf traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak met ver overkragende kroonlijst op sierlijke consoles. Het huis is gebouwd op de plaats van het oude koetshuis, waarvan een stuk parement met getoogde poortopening waard bleef.
Kloosterstraat 8-10 is een neoklassiek pand met gecementeerde façade, waarin een middenrisaliet is uitgewerkt, geaccentueerd door pilasters. Het gebouw is opgericht in 1874 als bijgebouw van het voormalige domus nove. Van het monumentale parement bleef enkel de laterale inkomdeur bewaarde en vensters op de verdieping. Het gelijkvloers sneuvelde grotendeels door de omvorming tot winkel, waartoe ook de ganse achterliggende binnenhof werd overdekt."
(Foto's Onroerend Erfgoed)