Wat gebeurt er wanneer kinderen tussen 5 en 13 jaar inzicht krijgen in het verre verleden en die nieuwe kennis creatief vertalen? Artistieke meisjes en jongens gingen
in het Gallo-Romeins Museum twee dagen lang
aan de slag met oker. Hun kunstwerkjes zijn tot einde september te zien in de permanente tentoonstelling.
Het Gallo-Romeins Museum en Pentagoon Academie organiseerden eind augustus een creatieve tweedaagse. Een dertigtal kinderen tussen 6 en 12 jaar maakte kennis met het leven van de jagers-verzamelaars. Samen met enkele museumgidsen bezochten ze de prehistorische afdeling van het museum. Speciale aandacht ging uit naar het gebruik van oker. Met deze kleurstof maakten de oermensen fascinerende grotschilderingen. Ze smeerden er ook dierenhuiden mee in, om die soepel te maken. Ze mengden okergruis met dennenhars om hiermee stenen pijlpunten aan houten pijlen vast te kleven.
De opgedane kennis werkte inspirerend. Met hedendaagse (kunst)technieken gaven de kinderen vorm aan de ideeën en beelden in hun hoofd. Ze creëerden patronen met oker en pasten druktechnieken toe op natuurlijke materialen. Leerkrachten van Pentagoon Academie zorgden voor professionele begeleiding.
Het resultaat van deze inspanningen?
Een reeks eigenzinnige (kunst)werkjes waarin okertinten de rode (!) draad vormen. Er zijn schilderingen in rode, gele en bruine okertinten, zoals in prehistorische grotten. We zien abstracte tekeningen op linnen vellen, gemaakt met druktechnieken. Op ‘archeologisch’ millimeterpapier zijn hedendaagse voorwerpen ingetekend. Nog te zien tot eind september!
(Foto GRM)