Tussen 4 en 8 april trekken tien Romeinse legionairs door onze streken. Met pak en zak, in volle wapenrusting en met hun lastdieren. Het gaat om een experiment van de Gentse re-enactmentgroep Desmumhnach. Op zondag eindigt hun tocht in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Het publiek wordt uitgenodigd om de soldaten op te wachten en met hen in gesprek te gaan. Er zijn demonstraties en try-outs.
De soldaten van de Romeinse Legio VII maken een voettocht van 100 kilometer: ze trekken van Tienen naar Geetbets en vervolgens via Linter, Landen, Gingelom, Zoutleeuw, Sint-Truiden en Borgloon naar Tongeren. Hun tocht eindigt in het Gallo-Romeins Museum. Daar komen ze aan op zondag 8 april, rond 14 uur.
De tien legionairs dragen een uitrusting uit de 1ste eeuw v. Chr. en meer bepaald uit de tijd van de Gallische oorlogen. Vanaf 57 v. Chr. begint het leger van de Romeinse veldheer Julius Caesar aan de verovering van onze streken. Ook Ambiorix en zijn Eburonen worden verslagen. Vanaf dan maakt onze regio deel uit van het Romeinse Rijk.
De soldaten zijn te zien in volledige wapenrusting. Ze trekken rond met hun lastdieren. Die dragen levensnoodzakelijk materiaal zoals tenten en maalstenen. Onderweg zorgen de legionairs voor hun voeding. Ze malen graan en bakken brood. Ook proberen ze een aantal antieke recepten uit. ’s Nachts trekken ze de wacht op en leggen ze een kampvuur aan.
Via dit experiment willen de leden van Desmumhnach proefondervindelijk leren over het soldatenbestaan in de Romeinse tijd. Ze willen ervaren hoe het er dagelijks tijdens zo’n marstocht aan toeging. Alles gebeurt met kennis van de laatste wetenschappelijke inzichten.
De legionairs maken ruim de tijd om verslag uit te brengen over hun tocht. Geïnteresseerden mogen hun wapenrusting uitproberen: een wapen in de hand nemen, een helm opzetten of een borstharnas aantrekken. Ook zijn er demonstraties zoals het breien van netten en malen van graan.
Burgemeester Patrick Dewael: “We zijn blij dat de legionairs van Desmumhnach Tongeren hebben gekozen als eindbestemming. Dat is geen toeval. In de Romeinse tijd heette onze stad ‘Atuatuca Tungrorum’. Na de Romeinse verovering groeide ze uit tot hét religieus, commercieel en politiek centrum van een regio. Die was een pak groter dan het huidige Limburg. Dat boeiende verhaal vertellen we in het Gallo-Romeins Museum."
Recentste nieuws Tongeren