Vanaf vandaag kan je in het
Gallo-Romeins Museum de expo
‘In de ban van de Merovingers’ bezoeken. De tentoonstelling is het sluitstuk van een intensieve samenwerking tussen het museum en de afdeling
beeldende kunst van Pentagoon Academie (deeltijds kunstonderwijs – Tongeren).
Het Gallo-Romeins Museum beschikt ook over een collectie uit de vroege middeleeuwen, toen onze regio bestuurd werd door
Merovingische koningen. Een selectie van zeven voorwerpen diende het afgelopen schooljaar als inspiratiebron voor volwassen cursisten beeldende kunst.
Ongeveer zestig mensen namen deel aan het project. Ze genoten volledige artistieke vrijheid en werkten grafisch, plastisch, picturaal, digitaal, experimenteel of kozen voor een mix van disciplines.
Het museum reikte eerst wetenschappelijke achtergrondinformatie aan over de voorwerpen. Hoe en door wie werden ze gebruikt? Waar werden ze gevonden?
De deelnemers reflecteerden en creëerden. Docenten van Pentagoon begeleidden het creatieve proces.
Ook kunstenaar Herman Maes, curator van de tentoonstelling, stond de cursisten bij. Hij ging geregeld met hen in gesprek over hun werk.
Het resultaat van het project is te zien in een sfeervolle expositie. In een strakke scenografie omringen de hedendaagse artistieke creaties de eeuwenoude Merovingische objecten.
‘In de ban van de Merovingers’ loopt tot 27 augustus. De toegang is gratis.
Op de foto, onderaan: v.l.n.r.: Bart Distelmans, Marc Millisen, An Christiaens, Jeanne Dekkers, Jana Hendrickx, Jasper Feucht,
Véronique Noben, Herman Maes.