Volgende week woensdag organiseert het Gallo-Romeins Museum, in het kader van de lezingenreeks ‘Spraakwater’, een boeiende online-lezing: ‘
Before Ambiorix: Julius Caesar in Britain 55-54’. Lezinggevers zijn prof. Colin Haselgrove en prof. Andrew Fitzpatrich (Universiteit van Leicester).
Julius Caesar was een Romeins staatsman, generaal en schrijver, hier vooral bekend van zijn werk ‘De Bello Gallico’, waarin hij de verovering van Gallië door de Romeinen beschreef.
Brittannië is de historische aardrijkskundige benaming voor het eiland waarop Engeland, Schotland en Wales liggen.
Ambiorix was ten tijde van Caesars verovering koning van de Gallische stam der Eburonen.
Te midden van de Gallische oorlogen landde Caesar in 55 en in 54 v.Chr. met zijn vloot in Brittannië. Zijn campagnes zouden volgens het traditionele beeld geen blijvende betekenis gehad hebben voor Brittannië en voor Rome. De Romeinen zouden tijdens deze expedities ook maar weinig of zelfs geen archeologische sporen nagelaten hebben. Maar in het jongste decennium kwam men tot heel andere inzichten. Zowel voor Brittannië als voor Rome was de betekenis van dit gebeuren wel degelijk groot. De recente ontdekking van een site, gelegen op het eiland ‘Thanet’ in Kent, waarvan de specialisten denken dat het de landingsplaats/scheepsbasis was voor de campagne van 54 v. Chr., zorgt er voor dat we onze visie over de invasie van Brittanië door Julius Caesar grondig moeten bijstellen. In tegenstelling tot wat men tot nog toe over het algemeen dacht, wordt meer en meer duidelijk dat de krijgstochten in Rome gezien werden als grote overwinningen en dat het effect op Brittannië ingrijpend en blijvend was.
Uiteindelijk leidden de expedities bijna een eeuw later, in het jaar 43 van onze tijdrekening, tot de invasie van keizer Claudius en tot de permanente bezetting van een groot deel van het eiland.
De wijze waarop Julius Caesar Brittannië heeft trachten te veroveren, de identificatie van de havens voor de vloot die hij gebruikte, zowel aan deze kant van het Kanaal als aan de Britse zijde, het uitzicht en de locatie van de kampen van de legioenen aldaar, het is allemaal al sinds méér dan een eeuw voer voor discussie tussen archeologen.
Waarom wilde Caesar per se Brittannië veroveren? En hoe verliepen de twee campagnes? Professoren Haselgrove en Fitzpatrich vertellen er woensdag uitgebreid over aan de hand van recente archeologische ontdekkingen.
Maar de expeditie van 54 voor Christus had ook directe gevolgen voor het vasteland. Ook hier gaan beide professoren dieper op in. Ze brengen belangrijke, nieuwe inzichten aan.
Caesar nam namelijk vijf van de acht legioenen en de helft van zijn ruiterij mee naar England. Wat restte van het militaire apparaat verbleef nabij de Kanaalkusten en in het hinterland, om op die manier de zeehavens te beveiligen, Zo zorgden de Romeinen ervoor dat de bevoorrading niet in het gedrang kwam en dat het voedsel veilig over het Kanaal naar de legerbases in England kon worden verscheepd.
Met het gros van het Romeinse leger ver hier vandaan, was dit een uitgelezen kans voor de stammen op het vasteland om in 54 voor Christus een revolte voor te bereiden, en ze later op het jaar ook uit te voeren. De naam van een drieste leider die een revolte ondernam was…
Ambiorix.
Deelname aan deze lezing bedraagt € 3. De lezing gebeurt in het Engels
Vooraf inschrijven is verplicht.
Dit kan via de website van het museum.