Het oorlogsmonument aan de Graanmarkt werd recent
gereinigd en gezandstraald. Ook de fontein is hersteld, meldt het stadsbestuur. Het monument werd in 1926 op het plein bij het stadhuis opgericht ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Het ontwerp was van de hand van beeldhouwer Pieter Jan Braecke.
Koning Albert I en Koningin Elisabeth hebben het monument
in 1926 onthuld.
Het bestaat uit een achthoekig waterbekken, waaruit een vierhoekige sokkel oprijst. Daarboven is een verhoog van drie treden voorzien, waaruit wederom een vierhoekige sokkel oprijst. Bovenop die sokkel pronkt een beeld van drie kinderen, die een vlag, bloemen en een helm vasthouden. De kinderen symboliseren de onschuldige jeugd die eer brengt aan het leger en de oorlogsslachtoffers. Het gedenkteken heeft als doel een teken van hoop uit te stralen, van optimisme en positief toekomstperspectief.
Na de herinrichting van het openbaar domein en de vergroening van het plein vormen de restauratie van het stadhuis en het openstellen van de toren van de basiliek het grote sluitstuk van de vernieuwing van de markt. De restauratie van het oorlogsmonument werd mee opgenomen in deze dossiers. De natuurstenen elementen en het witte beeldhouwwerk werden gereinigd, gezandstraald en hersteld. Verouderde voegen werden vernieuwd, funderingen hersteld en ook de fontein werkt weer.