Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.030.000 euro toe aan de stad Tongeren voor de vijfde restauratiefase van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Die werd gebouwd in 1240, in 1936 beschermd als monument en is, omwille van de aanwezigheid van een belfort, opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
In 2007 is een meerjarige overeenkomst gesloten om de OLV-basiliek in vijf fasen volledig te restaureren. In deze vijfde en laatste fase wordt de archeologische kelder afgewerkt, ingericht en ontsloten als museum.
De aangetroffen archeologische vondsten zijn indrukwekkend. De archeologische site onder de basiliek is een van de belangrijkste vindplaatsen in de Benelux met onder meer unieke Romeinse muurschilderingen, middeleeuwse graven en de resten van zeven opeenvolgende kerkgebouwen, waarvan de oudste dateert uit de vierde eeuw. En zelfs meer: de allereerste kerk werd gebouwd op de plaats van verschillende riante Romeinse stadswoningen.
Door het onderzoek werd meer dan 2000 jaar continue menselijke bewoning bewezen. Dat maakt van de kerk zelfs het oudste gebouw van het land.
Recentste nieuws Tongeren