Woensdag 12 augustus 2015
Het weekblad Tertio vestigt deze week de aandacht op het belang van de basiliek van Tongeren. De kerk dankt dat niet enkel aan haar rol als centrumkerk en haar unieke Le Picard-orgel, waarvoor de kerk zelfs op buitenlandse belangstelling kan rekenen. Belangrijker nog is de geschiedenis van het gebouw, waarvan de oudste funderingen teruggaan tot de vierde eeuw. Daarmee is het kerkgebouw van oorsprong een van de oudste kerken ten noorden van de Alpen. In de zesde eeuw werd op dezelfde plaats een Merovingische kerk gebouwd. De bouw van de gotische Onze-Lieve-Vrouwkerk begon er in 1240.
Deken Rik Palmans: "De basiliek is echt nog een centrumkerk en de mensen appreciëren dat we veel zorg besteden aan de liturgie en andere sacramenten. De zondagse hoogmis vult elke keer opnieuw de basiliek." Een van de blikvangers is het authentieke en recentelijk gerestaureerd monumentaal orgel van de Luikse orgelbouwer Jean-Baptiste Le Picard (1706-1779), waarvoor deskundigen van overal naar Tongeren komen om het instrument te bewonderen en te bespelen. Het orgel bevat 53 registers en 4.000 orgelpijpen.
Terwijl het orgel voor reparatie weg was, werd midden in de basiliek een dwarsmuur opgericht en werden opgravingen gestart. Daarbij werd tot drie meter diep gegraven. Meest ophefmakend zijn de resten van een Romeinse basiliek uit de vierde eeuw, de tijd dat de heilige Servaas in onze contreien verbleef. "Believers zeggen dat het om Servaas' basiliek gaat en non-believers werpen tegen dat daar geen bewijzen van zijn."
Recentste nieuws Tongeren