Vanmorgen is bekend geworden dat Tongeren en Borgloon "het proces in gang willen zetten om te komen tot een vrijwillige samenvoeging (fusie) van beide steden." Over de naam van de fusiegemeente is nog niets bekend. Vanmorgen hebben de colleges van burgemeester en schepenen van beide steden meer toelichting gegeven.
"Misschien voor velen een donderslag bij heldere hemel, maar toch zijn we al een poosje het traject aan het doorlopen in aftastende gesprekken”, zei burgemeester Eric Awouters van Borgloon. “In de politiezone kanton Borgloon bleek dat twee van onze buurgemeenten, Wellen en Heers, liever nu geen fusie willen. En met alleen een fusie met Kortessem komen we nauwelijks aan 20.000 inwoners. Zodoende kan er geen schuldovername zijn en dan zijn er weinig alternatieven.”
Als Borgloon en Tongeren fuseren, wordt het een stad van ruim 42.000 inwoners, en dat betekent de maximale Vlaamse fusiebonus onder de vorm van schuldvermindering. Tongeren heeft nu een schuld van ruim 2.000 euro per inwoner, Borgloon 1.600. Dat zou bij de fusie tegen 2025 1.200 per inwoner worden.
Maar het is niet alleen om financiële redenen - er zijn ook gelijkenissen tussen de twee steden. Het zijn allebei historische steden, die inzetten op cultuur en toerisme: “De geschiedenis merk je ook in de culturen en de historische identiteit die we uitstralen" zei burgemeester Patrick Dewael, partijgenoot van Awouters. "En we zien dat in de beide steden: cultuurhistorisch toerisme, maar ook de enorme capaciteit die vandaag wordt ingenomen door het toerisme als economische factor. En dat zijn dingen om mee te nemen.”
Uit andere buurgemeenten komen er scherpe reacties op de fusieplannen. Borgloon voerde tot nu namelijk ook fusiegesprekken met Alken, Wellen, Kortessem en Heers. Er was afgesproken dat de gemeenteraden van die vijf gemeenten begin september een studie over de voor- en nadelen van zulke fusie zouden bespreken. Dat ziet er nu allemaal heel anders uit.
Recentste nieuws Tongeren