De werken voor de
opwaardering van de Gallo-Romeinse tempelsite in de Keverstraat zijn bijna klaar. De tempelsite wordt dan mee opgenomen in de toeristische Mijlpaalroute als verbindingspunt tussen het stadscentrum en de Beukenberg. De nieuwe trap aan de Cesarlaan zal ervoor zorgen dat de tempelsite aansluit op de wandelroute. Maar ook via de Keverstraat zal de site bereikbaar zijn.
Via een hedendaags
ontwerp op schaal 1:1 zal de bezoeker zich een levendig beeld kunnen vormen van de imposante afmetingen van deze Gallo-Romeinse tempel. Het concept van architect Philip Baelus van het Herentalse bureau ARAT is gebaseerd op de vele opgravingsresultaten ter plaatse en op die van vergelijkbare tempels in Xanten en Trier (Duitsland) en Elst (Nederland). De enscenering schept een eigentijds beeld van wat een kleine 2000 jaar geleden een verheven plaats is geweest.
De eerste opgravingen van deze monumentale tempel dateren
uit de jaren zestig. Toen werden sleuven uitgezet op de terreinen van de huidige Pliniuscampus van KTA2. Die moesten een globaal beeld geven zonder dat het hele terrein opgegraven moest worden. In het midden van het complex stond een enorme tempel van ongeveer
40 bij 25 meter op een 3 meter hoog podium. De cella, het centrale gedeelte, waarin één of meer beelden moeten gestaan hebben, was omgeven met een
zuilengaanderij. In de jaren zestig zijn diverse beelden aan het licht gekomen, waaronder een
Jupitergigantenbeeld. Behalve het tempelgebouw en offerkuilen zijn ook de omheiningsmuren van het tempelcomplex opgegraven. Veel was echter al tot aan de funderingslagen afgebroken op het einde van de Oudheid.
De huidige opgravingen hebben aangetoond dat de muren slechts beperkt zijn uitgebroken. Zo zijn op een diepte van ongeveer twee meter nog grote delen van de omheiningsmuren perfect bewaard in de noordwestelijke hoek, tot zelfs 3,5 meter diep. Door het grote niveauverschil in het landschap moesten terrasmuren meer dan vijf meter overbruggen om de bouw van dit rechthoekige tempelcomplex van ongeveer 80 bij 130 meter te kunnen realiseren.
Uit de oude opgravingen is ook gebleken dat het tempelcomplex al was aangelegd toen men rond 150-160 de grote omwalling bouwde. Hoogstwaarschijnlijk werd het complex rond 70 gebouwd, vermoedelijk omdat Rome de
pax romana (of Romeinse vrede) van keizer Augustus opnieuw wilde bekrachtigen na de Bataafse opstand van 69-70.
Het is overigens momenteel nog altijd niet duidelijk aan welke godheid de tempel gewijd was en of hij werd gebruikt voor de keizerscultus.