Zondagavond brengen het vocaal ensemble
Pro Cantione (Genk) en
De Kleine Cantorij (Tongeren -
foto) een
passieconcert in de Sint-Janskerk. Het start om 20u. Op het programma staat een uitvoering van Via Crucis van Franz Liszt en van Via Urbis van Kurt Bikkembergs.
In de muziekliteratuur merk je dat er niet zoveel composities bestaan die de weg van de veertien staties (kruisweg) rigoureus volgen. De Via Crucis van Fr. Liszt is het meest gekende voorbeeld en bijna een unicum in zijn genre; religieus, maar ook liturgisch zeer goed bruikbaar. De muziek, ontdaan van de in die tijd vaak ‘zoete sentimentaliteit’, wordt gekenmerkt door een ongekende krachtige soberheid met een grote devotie en een diepe religieuze boodschap. Liszt grijpt terug naar strenge gregoriaanse wortels in combinatie met verrassend ‘moderne’ harmonie. Het werk is geschreven voor (soli), koor en harmonium (orgel of piano).
Kurt Bikkembergs componeerde in 2006 zijn Via Urbis (Fragmenta Bruxellensia): een kruisweg geschreven voor de stad Brussel, voor de Capella Sanctorum Michaelis et Gudulae. De eerste uitvoering vond plaats op Goede Vrijdag 14 april 2006 in de kathedraal van Brussel, waar Kurt Bikkembergs kapelmeester is. Teksten zijn van de Leuvense auteur Jos Stroobants.
Het is heel duidelijk dat Bikkembergs en Stroobants zich lieten inspireren door de Via Crucis van Liszt, zowel compositorisch (vorm en structuur) als naar liturgische bruikbaarheid. Daar waar Liszt het harmonium gebruikt als ‘wendbaar’ instrument gebruikt Bikkembergs de accordeon.
Via Urbis confronteert het leven in de stad met de tragische dodengang die Christus liep, zonder dat het universele karakter van het lijden wordt miskend. Via Urbis gaat uiteraard over het lijden van de Christus, maar ook de hoop is aanwezig: geen lijden zonder hoop.
Reservatie: via Regina Gilissen 0478 638 030 of regina.gilissen
gmail.com.