De NMBS kondigt speciale maatregelen aan voor de abonnees van de verbindingen die uitvielen door de brand in het station van Herentals. Wie als bestemming- of
aankomststation Olen, Geel, Mol, Neerpelt, Overpelt of Lommel heeft, mag langs Hasselt reizen om zo zijn bestemming te bereiken.
Daar zal de echte pendelaar van opkikkeren.
De schade die de brand aanrichtte in station Herentals wordt door Infrabel "aanzienlijk" genoemd. De hinder voor het spoorverkeer zal nog enkele dagen aanslepen. Ondertussen blijven Infrabel en de NMBS uitkijken naar verschillende oplossingen om zoveel mogelijk treinen te laten rijden en zoveel mogelijk reizigers te vervoeren.
Tussen Mol en Herentals rijden er geen treinen, maar vervangende autobussen. Tussen Herentals en Lier rijden er wel terug treinen, zij het beperkt. "We hebben maar één perron ter beschikking in Herentals. Dat zorgt voor heel wat vertragingen op die lijn", legt woordvoerder Petit uit. "Daarnaast beïnvloeden de verschillende wijzigingen ook andere vaste lijnen. Zo worden sommige IC-treinen plots L-treinen. Voor de precieze informatie verwijzen we de reizigers door naar de websites van de NMBS en Infrabel. Eind deze week zal er meer duidelijkheid zijn over het verdere verloop van de treindienst."
Van Walter Reynders, een notoir Noord-Limburgs treingebruiker, kregen we volgend relaas binnen:
"Voor ik gisteren naar het station van Brussel-Centraal vertrok, toch nog even op realtime.be gekeken voor eventuele vertragingen of problemen. Er werd niks abnormaals gemeld om 16u05, dus vol goede moed vertrokken…
In Brussel-Centraal werd aangekondigd dat er geen treinverkeer mogelijk was richting Herentals vanwege elektriciteitsstoringen. Gelukkig konden we de trein richting Essen (16u32) nemen die ons een verzekerde aansluiting richting Neerpelt zou geven te Antwerpen-Berchem (vertrek 17u19).
In Berchem werd afgeroepen dat er geen enkele trein naar Herentals zou rijden; enkel tot Lier en dat er vanaf Lier vervangbussen voorzien waren voor reizigers met bestemming Herentals.
Over de reizigers met bestemming “anders” dan Herentals – die gewoonlijk deze trein nemen (Olen, Geel, Mol, Lommel, Overpelt, Neerpelt en/of vanaf Mol, Balen, Leopoldsburg, Zolder….Hasselt) werd met geen woord gerept.
Aan de loketten in Antwerpen-Berchem wist men alleen dat er bussen tot Herentals waren voorzien. De “chef” op het perron, uitgerust met gsm en walkie-talkie, kon hierover ook totaal geen informatie verschaffen, noch over de alternatieven voor deze mensen. Waartoe dient dit arsenaal aan communicatiemiddelen dan?
Op eigen initiatief dan maar de gele uithangborden geraadpleegd. Voor ons bleek de oplossing te liggen in de trein richting Luik Guillemins (vertrek 17u36), met stop te Hasselt. Van daaruit konden we dan nog de bus of eventueel de trein terug naar Mol-Neerpelt nemen.
En nu komt het meest onwaarschijnlijke :
We stapten in de trein richting Luik en de trein was het station van Berchem nog niet uitgereden of de conducteur kondigde aan – let op: we zaten dus al wel in de trein! - dat de reizigers met bestemming Mol, Lommel, Neerpelt, enz. met deze trein beter konden doorrijden tot Hasselt. Vanuit Hasselt dan de trein terug naar Mol (vertrek 19u12) en vanuit Mol dan weer de trein naar Neerpelt (vertrek 20u08). Ik ben thuis aangekomen om 20u50 ! Maar deze man wist WEL waar de klepel hing….
Vraag: waarom weet de conducteur op een trein die “onderweg “ is, wel welke alternatieven er waren en waarom konden de mensen in Berchem station, uitgerust met telefoons, walkie-talkies en computers (+ chefs?) dit NIET communiceren?
Oh ja, de disc-jockey in Berchem had het blijkbaar ook al op zijn heupen gekregen en riep met een duidelijk verveelde en geïrriteerde stem om via de speakers dat (ik citeer) “er geen treinen reden tot Herentals vanwege een stroomstoornis en daaropvolgend een brand en dat dit nog uuuuuuren kon duren voor het hersteld was” - einde citaat.
Ik ben pendelaar en ben een beetje vertrouwd met de fratsen van de NMBS en kan dus “mijn plan” wel trekken. Maar er waren ook rolstoelpatiënten op uitstap met begeleiders en daar zijn toch enkele mensen serieus in paniek geschoten met de vraag “en hoe raken wij nu thuis? Ik kan met de rolstoel niet op de bus geraken!” Ik begrijp dat zulke mensen zeggen “en nu nooit meer NMBS”.
Kortom : er is nog véééél werk voor de boeg bij NMBS in verband met transparante communicatie en image-building!"