In het schooljaar 2016-2017 gaan
SYNTRA Limburg en CLW Provil een unieke samenwerking aan wat betreft de opleiding
kapper voor jongeren in het nieuwe
Duaal Leren. Het is de eerste maal in Vlaanderen dat een Centrum Leren & Werken en SYNTRA Leertijd intensief gaan samenwerken.
Tot voor kort was een samenwerking tussen een CLW en SYNTRA Leertijd bijna onmogelijk. De grootste barrière was de veelheid van overeenkomsten die een leerling kon afsluiten in het stelsel van leren en werken. Vanaf 1 september zijn er echter nog slechts 2 soorten overeenkomsten voor leerlingen in het huidige en toekomstige systeem van leren en werken: de overeenkomst alternerende opleiding of de stageovereenkomst alternerende opleiding. Dat betekent zowel voor het onderwijsveld als voor het bedrijfsleven een verregaande administratieve vereenvoudiging. Deze vereenvoudiging maakt dat leerlingen zowel in de Leertijd van SYNTRA Limburg, als in CLW Provil met dezelfde overeenkomst aan de slag gaan. Een bijzondere opportuniteit om als eerste in Vlaanderen deze unieke samenwerking op poten te zetten.
Concreet wil dit zeggen dat er dit schooljaar een samenwerking wordt aangegaan voor de opleiding Kapper. Jongeren die graag kapper willen worden in het deeltijds leren (Duaal Leren), kunnen één dag per week les volgen in
Lommel en één dag per week les volgen in de SYNTRA campus in
Neerpelt. CLW Provil zal instaan voor de algemene vorming (P.A.V.), SYNTRA Limburg zal instaan voor de beroepsgerichte vorming én de trajectbegeleiding op de werkvloer. De jarenlange ervaring met Leren & Werken zal beiden in staat stellen om ervaringen uit te delen en zodoende een sterke opleiding Kapper te kunnen aanbieden.
Wie kan starten?“We mikken op leerlingen vanaf 15 jaar die graag de handen uit de mouwen steken en de kneepjes van het vak al doende willen leren”, zegt Sven Brouwers, coördinator Leertijd van SYNTRA Limburg. “Ze leren het vak bij een kapper en krijgen aanvullend les van een leerkracht die zelf ook nog met beide voeten in de praktijk staat. Op die manier leiden we de leerlingen op tot volwaardige kappers en zijn ze ook meteen mee met de meest moderne technieken.” De leerlingen die kiezen voor deze praktijkopleiding krijgen maandelijks een vergoeding van minstens €444. Ouders behouden op deze manier ook het recht op hun kindergeld. Jongeren die het al voelen kriebelen kunnen zich zowel bij SYNTRA Limburg als bij CLW Provil aanmelden. Er zal dan eerst een intakegesprek volgen en er zal samen op zoek gegaan worden naar een kwalitatieve werkplek. Eens de leerling aan de slag is in een kapsalon zal er regelmatig een trajectbegeleider over de vloer komen om de vorderingen van de leerling op te volgen. Op die manier kan er tijdig bijgestuurd worden indien nodig. “Voor het eerst kunnen we van dichtbij leren van elkaars sterktes en samen de krachten bundelen om jongeren goed voorbereid op de arbeidsmarkt te plaatsen.”, aldus Sven Brouwers.
Nadere info over dit persbericht:
Sven Brouwers, coördinator Leertijd SYNTRA Limburg
0478 97 33 46 / E-mail: sven.brouwers
syntra-limburg.be
Betsy Jansen, coördinator CLW Provil
011 79 93 30/ E-mail: betsy.jansen
limburg.be
Over SYNTRA Limburg:
SYNTRA Limburg organiseert praktijkgerichte opleidingen voor iedereen die ondernemend is en zich verder wil ontplooien. Een nieuw beroep leren, een korte vervolmaking volgen, een gerichte bedrijfsopleiding,… het kan bij SYNTRA, voor elke sector, niet alleen ’s avonds, maar ook overdag. Er zijn 6 campussen: in Genk, Hasselt, Maaseik, Neerpelt, Tongeren en Westerlo.
De docenten zijn dé troef van SYNTRA, omdat zij bedrijfsmensen zijn, die hun ervaring en kennis rechtstreeks naar de cursist brengen.
SYNTRA Limburg is officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming – SYNTRA Vlaanderen. http://www.syntra-limburg.be/
Over Centrum voor Leren & Werken St. – Lodewijk Genk:
Het team van het CDO Provil Lommel wil door een voltijds engagement, een doorgedreven individuele begeleiding en samenwerking met alle relevante actoren hun jongeren een volwaardig beroep aanleren om hun integratie in de maatschappij te bevorderen.
Meer info: http://www.provil.be/dbso/index.php