Na de zone Oost-Limburg hebben nu ook de hulpverleningszones Noord- en Zuid-West Limburg het
nieuwe oproepsysteem ‘FrontForce Emergency’ in gebruik genomen. Een belangrijke stap voor de Limburgse hulpverlening, want dit stelt de drie Limburgse hulpverleningszones in staat om het oproepen van personeel, materiaal en voertuigen voortaan nog beter en sneller te laten verlopen.
Aan de hand van dit nieuwe oproepsysteem stuurt de brandweerdispatch zowel brandweer- als ziekenwageninterventies aan. Ook opvolging van die interventies gebeurt via hetzelfde systeem.
De drie zonale dispatchings zien meteen wat de andere zones aan hulpmiddelen uitsturen en wat er beschikbaar is. Bob Nijs, voorzitter zone Noord-Limburg: “Hierdoor moeten de dispatchers niet meer naar hun collega’s in de andere zone bellen om te vragen wat al uitgestuurd is of wat nog onderweg is, maar zien ze dit in ‘real time’ op hun scherm. Denk bijvoorbeeld aan een grote industriebrand waarbij een groot watertransport nodig is. Dat betekent heel wat tankwagens. In FrontForce Emergency kan elke dispatcher nu meteen zien welke post en zone al voertuigen heeft uitgestuurd en waar er nog tankwagens beschikbaar zijn...”
Een ander voordeel is dat FrontForce Emergency toelaat om met gedetailleerde kaarten te werken en om kaartlagen aan te maken die dan ook voor àlle Limburgse hulpverleningszones beschikbaar zijn. Wim Dries, voorzitter brandweerzone Oost-Limburg: “Oost-Limburg gebruikt het systeem al wat langer. Op die manier hebben wij al heel wat kaarten en kaartlagen aangepast, waar zones Zuid-West & Noord al meteen gebruik van kunnen maken. Geen dubbel werk meer nodig, wat de hulpverleners heel wat tijdswinst oplevert.”
De zonale dispatchings van de Limburgse hulpverleningszones zijn respectievelijk gehuisvest in Hasselt, Genk en Lommel. Ze staan in nauw contact met de noodcentrale 112 en werken volgens het principe van de snelst adequate hulpverlening. De hulpverleningszones vallen hiervoor terug op vooraf afgesproken provinciale uitrukprocedures, waarin bepaald werd welke voertuigen uitrukken voor elk type interventie, van brand tot het bevrijden van mensen of dieren in nood.
Het oproepsysteem kost ongeveer 1 miljoen euro. De kostprijs dekt meteen een periode van 4 jaar en de kosten worden verdeeld over de twee hulpverleningszones (Noord-Limburg en Zuid-West Limburg) volgens de afgesproken verdeelsleutel. De middelen zijn voorzien in de begroting van beide zones, aangezien het nieuwe systeem er komt ter vervanging van het oude.