Bij een operatie "
cleanhouse" tegen drugsplantages hebben speurders van de Limburgse politiediensten vier plantages aangetroffen, waarvan één grote en een middelgrote., met in totaal 1600 planten. Ze arresteerden één verdachte. Daarnaast namen ze flessen kooldioxide en 0.75 kg speed en hasj in beslag. Er werden huiszoekingen uitgevoerd in onder meer
Bilzen, Leopoldsburg, Stokrooie, Lommel, Hamont-Achel, Pelt en As. Dat meldt het parket Limburg.
Onder coördinatie van FGP Limburg, het parket Limburg, een Tongerse en twee Hasseltse onderzoeksrechters, voerden de speurders 12 huiszoekingen uit, verspreid over 7 politiezones. Aspirant-inspecteurs van het PLOT leverden bijstand aan deze actie.
Deze cleanhouse-acties worden in Limburg georganiseerd sedert 2015 om het grote aantal cannabisplantages het hoofd te kunnen bieden. Ongeveer 4 maal per jaar worden meer dan 10 gelijktijdige huiszoekingen uitgevoerd op plaatsen waarvan de speurders vermoeden dat er een plantage is geïnstalleerd. De selectie gebeurt onder meer op basis van meldingen via het anonieme drugmeldpunt (oproepnummer 0800-20877).
De cleanhouse-acties lijken hun vruchten af te werpen. In 2019 werden 167 installaties ontdekt waarvan 133 operationele plantages. In 2020 spreken we over 112 installaties waarvan 95 operationele plantages (bron: AIK Limburg).
Deze installaties vormen een direct gevaar voor de omgeving: ze zijn extreem brandgevaarlijk, worden vaak voorzien van “boobytraps”, leiden tot afvaldumpingen en vormen een zeer ongezonde omgeving voor wie erin wordt “tewerkgesteld”.
Omdat deze plantages vaak worden ondergebracht in huurpanden, roept het parket verhuurders op om alert te zijn voor signalen die wijzen op de aanwezigheid van cannabisplantages. De schade die de installateurs aanrichten aan het pand, is steeds omvangrijk: gaten in de muren, vochtschade, gevaarlijke elektrische voorzieningen,… Wie een pand verhuurt, doen er daarom goed aan voorzichtig te zijn bij het afsluiten van huurcontracten. Het is belangrijk steeds identiteitsgegevens van de kandidaat-huurder nauwkeurig te controleren aan de hand van de identiteitskaart. "We raden aan de huurovereenkomst schriftelijk op te maken en erin te laten opnemen dat de verhuurder recht op toezicht behoudt," aldus Bruno Coppin van het parket. "Zo kan de verhuurder twee keer per jaar een kijkje nemen in de woning of de loods. Tenslotte raden we af huurgelden cash te laten betalen. Voor professionelen geldt tevens het wettelijk verbod om meer dan 3.000 euro cash te aanvaarden."
Om succesvol de cannabisplantages en hun gevaren te blijven bestrijden, doet het parket een beroep op de hulp van iedereen.
Iemand die ongebruikelijke activiteiten opmerkt in of rond een pand, zoals bijvoorbeeld langdurig gesloten gordijnen of rolluiken, aanwezigheid van bestelwagens met buitenlandse nummerplaten,... wordt gevraagd om dit te melden via het gratis anoniem drugsmeldpunt Limburg: telefoon 0800 208 77.