Zaterdag werd de tentoonstelling
“Spionage in de eerste wereldoorlog” geopend in de Achelse Kluis. Een organisatie van de Heemkundige Kringen van Bocholt, Kaulille, SHLille, Neerpelt, Achel en Hamont en drie Heemkundige Kringen uit Noord-Brabant, samen met het Grevenbroekmuseum en het Documentatiecentrum Dr. Bussels.
Wat velen niet weten is dat er ook Lilse vrouwen betrokken waren bij de spionage. Godefrida De Bruyn, geboren in SHLille in 1895, dochter van Alfons De Bruyn en Maria Anna Van den Broek. Zij werd veroordeeld wegens overzetting aan de grens. Zij kreeg enkele maanden opsluiting. Hoe lichtzinnig de Duitsers handelden, bewijst het feit dat Godefrida gestraft werd in plaats van haar zusters.
Sophie Gielkens-Jansen, geboren in SHLille in 1869, dochter van Jacobus Jansen en Caroline Lemmens. Zij was getrouwd met Henri Gielkens. (Langen Driek) Sophie werd veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid omwille van het verlenen van onderdak, het overbrengen van personen en het doorgeven van informatie. Dochter Caroline (19 jaar) en zoon Jaak (25 jaar) kregen elk drie maanden cel om jongeren te hebben verwittigd.
Maria Magdalena Van den Broek, geboren in SHLille in 1895, echtgenote van Joannes Lambertus Vranken. Zij bracht mensen en berichten over naar Budel vooraleer er spanning op de draad stond. Na verraad werd zij door de Duitsers opgepakt en veroordeeld tot 6 maanden cel omdat zij weerplichtigen het overschrijden van de grens had vergemakkelijkt.
Helena Vandervelden, geboren in Lille in 1893, was de dochter van Henricus Vandervelden en Elisabeth Stevens. Zij werd veroordeeld tot 2 maanden cel voor overbrenging van brieven en berichten. Na de oorlog trouwde ze met Ludovicus Josephus Vanduffel.
Openingsuren tentoonstelling: Van 2 juli 2016 tot 29 oktober 2016 en van 1 april 2017 tot 27 mei 2017.Enkel geopend op woensdag en zaterdag van 10u00 tot 16u00. In juli, augustus en september ook geopend op zondag van 10u00 tot 16u00.
Edgard