Donderdag 17 september 2015
In Bocholt is vandaag het eerste Vlaamse warmtenet, gestookt op houtsnippers uit lokale houtkanten, in gebruik genomen. De coöperatie ‘Landschapsenergie’ pakt zo uit met een win-winsysteem voor landbouwers, gebruikers én de biodiversiteit en biedt meteen een antwoord op de problematiek rond fossiele brandstoffen.
Vorig jaar werd in Bocholt de coöperatie ‘Landschapsenergie’ opgericht door de gemeente Bocholt, basisschool De Driehoek, PVL, Biotechnicum, Agro|Aanneming en Regionaal Landschap Lage Kempen. Ze startte een pilootproject, waarbij de scholencampus en het Parochiehuis via een houtsnipperketel en warmtenet verwarmd worden door houtsnippers, geoogst uit lokale houtkanten in Bocholt.
De coöperatie nam, met ondersteuning van de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid, de investering in de snipperkachel en het warmtenet op zich. Ze baat ook de installatie uit en staat in voor het onderhoud. De verschillende partners binnen de coöperatie hebben elk hun eigen rol.
De gemeente Bocholt brengt haar houtkanten in en is verantwoordelijk voor exotenbestrijding en heraanplanting van houtkanten. De landbouwers, verenigd in een agrobeheergroep, staan in voor het cyclisch hakhoutbeheer – het oogsten - van de houtkanten. “Meteen een extra inkomen voor de landbouwers”, zegt gedeputeerde Inge Moors. “Met Europese en provinciale subsidies zijn speciale machines aangekocht, die bovendien ook elders in de provincie Limburg ingezet worden voor het beheer van houtkanten.”
De scholencampus en het Parochiehuis zijn aangesloten op het warmtenet en engageren zich om de lokale houtsnippers af te nemen voor hun houtsnipperketel.
Regionaal Landschap Lage Kempen, tenslotte, helpt met het opstellen van een houtkanten-beheerplan voor de komende 30 jaar.
Houtkanten groeien vrij snel terug na het oogsten: om de ca 10 jaar zijn ze klaar om te oogsten. Hernieuwbare, lokale energie dus. Om schoolgebouwen en het parochiehuis een jaar lang te verwarmen is er zo’n 190 ton lokale houtsnippers nodig. Die hoeveelheid wordt geoogst uit ca 4 km houtkanten. In Bocholt staan zowat 100km houtkanten.