Naar analogie met 'Welkom Wolf' breekt
Landschap vzw nu een lans voor de everzwijnen.
Woordvoeder Jan Loos (foto) roept op om te stoppen met de drijfjachten en zegt dat wij als mens opnieuw moeten leren samenleven met wolven, everzwijnen en andere wilde dieren. "Is er werkelijk iemand die gelooft dat jagers de stand van de wilde zwijnen omlaag willen halen? Jagers zijn juist gebaat bij een hoge zwijnenstand en veel vraatschade. Want dan gaat de roep om verdelging luider klinken en kunnen de drukjachten worden opgevoerd zonder tegenwerking. Die drukjachten hebben de jagers hard nodig, want wilde zwijnen zijn slim en laten zich moeilijk schieten op de klassieke manier. Tegelijk zijn er overal in onze bossen voederplekken voor everzwijnen die er moeten voor zorgen dat de everzwijnen optimaal gedijen, zodat er in 2019 nog meer wilde zwijnen kunnen geschoten worden", steekt Loos van wal.
"Wilde zwijnen hebben absoluut een plaats in onze natuur: door hun wroetgedrag creëren ze kiemplekken en zorgen ze voor spontane bosuitbreiding en bosverjonging. Wellicht creëren everzwijnen meer nieuw bos - en dan bedoelen we écht natuurlijk bos - dan de overheid en alle natuurverenigingen tesamen. Een door everzwijnen 'aangelegd' bos is doorgaans stukken diverser dan de trieste aanplantingen van menige plant-een-boom-actie. Nieuw bos van zwijnen bevat uitsluitend standplaatseigen bomen en struiken, die bovendien gespreid in de tijd gekiemd zijn en dus niet allemaal dezelfde leeftijd hebben", zegt Jan Loos.
Daarnaast zijn de wilde zwijnen ook cruciaal stapelvoedsel voor de wolven die we sinds kort op ons grondgebied hebben. Landschap vzw is net terug van een wolvenstage in het woud van Göhrde (vlakbij de heimat van wolvin Naya, Niedersachsen, Duitsland) waar everzwijnen 75% van het voedsel van wolven uitmaken; dat is meer dan gemiddeld (25% is gebruikelijk), maar sommige wolvenroedels specialiseren zich in everzwijnen als de stand hoog genoeg is.
"Tot slot willen we nogmaals benadrukken dat er maar één oplossing is voor het vernieuwde samenleven met wilde dieren: wij zullen ons moeten aanpassen. Nadat we 200 jaar en dus 7 generaties lang alle wilde dieren hadden uitgeroeid, zijn de meeste soorten nu terug en zal de nieuwe generatie moeten doen wat onze voorouders eeuwenlang doodnormaal vonden: gewassen en vee preventief beschermen, niet met het geweer, maar met rasters. In de 21ste eeuw hebben we daarvoor de beschikking over elektrische rasters, gemakkelijk uit te rollen en stukken eenvoudiger dan de uitdaging waar onze voorouders voor stonden. Het is de enige manier om te komen tot een conflictarm samenleven tussen mens en wild dier. Kippen beschermen tegen vossen, schapen beschermen tegen wolven, gazon en maïs beschermen tegen wilde zwijnen, het is allemaal niet zo moeilijk", zegt Jan nog. "Wie denkt dat de jagerij zal voorkomen dat zijn gazon of maïs door everzwijnen wordt omgeploegd, is behoorlijk naïef. Schadelijders moeten immers goed beseffen dat jagers nooit het laatste everzwijn zullen schieten maar dat jagers juist gebaat zijn met een hoge zwijnenstand. Alleen zo kan de schietkraam jaar na jaar open blijven. Jagers in Wallonië zijn zelfs al betrapt op het uitzetten van everzwijnen. En actief bijvoederen gebeurt overal, ook in Vlaanderen.
Voor Landschap vzw is het duidelijk: stop de dwaze drukjachten in bossen en natuurgebieden en laat het beheer van de everzwijnenpopulatie over aan de natuur: in de eerste plaats aan de everzwijnen zelf - die in niet bijgevoederde situaties vanzelf tot een evenwicht komen - en uiteraard aan de kersverse wolven", besluit Loos.