Aan de noordoostelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten westen van Frankrijk, wordt in een noordwestelijke luchtstroming
koude en onstabiele lucht naar onze streken gestuurd. Buien kunnen hierbij gemakkelijk ontstaan. De volgende dagen verplaatst de kern van het hoog zich naar Engeland. In de tweede helft van de week wordt de buienkans gevoelig kleiner, maar het wordt iets kouder.
Vandaag kende de dag een onstuimig begin met hevige regenvlagen en zware windstoten. Er vallen nog een aantal buien die soms kunnen vergezeld worden van korrelhagel of een donderslag en hevige windstoten, soms tot 80 of 90 km/u. Tussendoor zijn er ook droge perioden en naarmate de dag vordert nemen de buien en ook de wind af. De maxima liggen rond 10 graden
Zondag wisselen talrijke wolkenvelden af met enkele sporadische opklaringen. Reeds in de ochtend vallen een aantal buien, soms vergezeld van korrelhagel. Ook na de middag zijn er nog buien, maar later wordt het wat droger. Er staat een strakke westelijke tot noordwestelijke wind met rukwinden tot 50 of 60 km/u. De maxima liggen rond 9 of 10 graden.
Maandag vallen er vooral buien in de voormiddag. Na de middag wordt het droger vanuit het westen en zijn er wat meer opklaringen. Maxima rond 8 of 9 graden bij een matige noordwestenwind.
Dinsdag is een enkele regenbui niet uitgesloten, maar meestal is het droog en er is ook wat zon. Bij een matige noordwestenwind klimt het kwik tot een graad of 8.
Woensdag wordt de buienkans weer wat groter en zijn er minder opklaringen. Met een matige noordelijke wind wordt ook wat koudere lucht aangevoerd. Het kwik komt niet hoger dan 7 graden.
In de tweede helft van de week is het droger met af en toe ook wat zon. Op vrijdag en zaterdag lijkt de zon wat meer in het weerbeeld te komen, maar
het wordt kouder bij maxima rond 6 graden en in de ochtend kan het licht vriezen. Daarna lijkt een drogere periode aan te breken en komt het kwik opnieuw wat hoger uit bij een graad of 10.
(Michel Nulens – Meteoservices)