In Roxy Theater Koersel werd gisteren de
film 'WOLF' voorgesteld aan de pers.
Natuurfilmer Cees van Kempen uit Nederland maakte deze prachtige bioscoopfilm waarin het verhaal van de terugkeer van de wolf naar de Lage Landen wordt verteld. Samen met zijn team vertoefde hij meer dan
duizend dagen in de natuur om het verborgen leven van de wolf vast te leggen. In de film leer je hoe wolven leven en met welke uitdagingen ze geconfronteerd worden, niet in het minst tijdens hun zwerftochten door heel Europa.
Een natuurdocumentaire maken is altijd al tijdrovend en vaak een huzarenstuk. Voor Cees was dit niet anders. In een tentje of verkleed als een boom
(foto), uren en uren, dagen en dagen vertoefde hij in de natuur. En af en toe moet je een beetje geluk hebben. Het resultaat is een reeks unieke en zeer mooie beelden van de Europese wolf.
"Ik heb
vijf jaar gewerkt aan dit project, we hebben eerst een jaar onderzoek gedaan om dan met een team drie jaar in de natuur op zoek te gaan naar wolven en ze te filmen. En dan hebben we nog een jaar gemonteerd aan de film. Het is een hels karwei geweest, zelf heb ik 600 dagen in het veld doorgebracht, 50 keer heb ik een wolf of wolven gezien. Dat lijkt veel maar dat is een gemiddelde van 1 keer op de 12 dagen. Soms was ik een maand in het veld zonder een wolf te zien en daar word je wel eens knettergek van".
Tijdens de persvoorstelling toonde Cees ook zijn camouflagemateriaal.
"Je moet je goed verschuilen en zorgen dat je goed uit de wind zit. En dan is het te hopen dat ze je niet door hebben. Ik ben er zeker van dat ze mij veel vaker hebben gezien dan ik hen".
De film vertelt het verhaal van Scout, een jonge wolf die in Duitsland wordt geboren en dan uiteindelijk richting Nederland trekt.
"Door het maken van de film heb ik veel respect gekregen voor de film en de waarde van de wolf voor onze natuur. Hij heeft een heel grote betekenis in onze natuur. In tegenstelling tot het enge beeld dat er over de wolf wordt geschetst, heb ik gezien
dat hij gewoon erg veel lijkt op onze tamme honden. Het gedrag lijkt heel sterk op dat van onze hond. Je ziet ze ravotten en rennen, je ziet ze zelfs met appels spelen. Je ziet vooral dat hele trouwe roedelgedrag. Het is zoals het spreekwoord: zo trouw als een hond".
Het is een positieve film geworden over het leven van de wolf waarbij de kijker wordt meegenomen in de wondere wereld van de wolven. In Nederland is er veel tegenstand tegen de komst van de wolf en dat mocht Cees zelf ook ondervinden. Een geplande lezing over zijn gelijknamig boek werd afgelast na bedreigingen.
Jan Loos van Welkom Wolf is alvast enthousiast over de film en de vereniging zal in Vlaanderen de film mee ondersteunen en promoten.
"Hoewel WOLF een echte gezinsfilm is en een documentaire waarin nauwelijks standpunten worden ingenomen, zal de film zeker bijdragen tot een
beter begrip van het meest iconische dier van onze inheemse fauna. Tegelijk hopen we dat een aantal hardnekkige vooroordelen definitief ontkracht worden. Het is opvallend hoe de biotoop in de film lijkt op Belgisch-Limburg, meer nog dan op de Veluwe in Nederland", zegt Jan Loos.
Natuurliefhebber en gids Laurent Louis uit Zutendaal was alvast enthousiast over de persvisie van de film: "Het is een fantastische film, de beelden zijn uniek, prachtig om te zien".
In Nederland was deze unieke film al in de bioscoop. In Vlaanderen komt de herwerkte versie - met een voice-over van bioloog Dirk Draulans - op
woensdag 1 maart 2023 in alle zalen. (Hans Put)