Dinsdagmorgen 7 april omstreeks 6.45 uur hebben 2 autobestuurders een wolf gespot toen hij de Kamperbaan tussen Leopoldsburg en Hechtel wilde oversteken. Dat laat Jan Loos van Landschap vzw weten. Een waarnemer/chauffeur zei hier over het volgende : “Ondanks de ochtend was het vrij druk. Eén van de wolven wilde de weg kruisen. De waarschuwingsborden functioneerden perfect. Op het ogenblik dat het sein van 90 naar 50 km /uur sprong zag ik de wolf. Door het drukke verkeer waagde hij de oversteek niet. Ik zag dat hij wat in paniek was." Een tweede chauffeur bevestigt die waarneming : “Ik zag de wolf ook op de Kamperbaan. De digitale borden werkten perfect".
“Fijn voor de wolf en voor de bestuurders die getuige mochten zijn maar het blijft natuurlijk linke soep dat wolven dagelijks drukke verkeerswegen moet kruisen”, benadrukt Jan Loos, “de belangrijkste oversteekplaatsen zijn gekend en situeren zich ook op de Noord-Zuidverbinding tussen Eindhoven en Hasselt. Men kan zich de vraag stellen of hier ook geen preventieve maatregelen kunnen genomen worden. De voorkeur van Landschap vzw en Welkom Wolf gaat naar veilige passages in de vorm van ecoducten of tunnels maar we begrijpen ook dat dit in een vlak landschap niet evident is.
Voorlopig is het een opsteker voor de Vlaamse overheid dat het systeem op de Kamperbaan doet waarvoor het ontworpen is. Nooit was het zichtbaarder dan vandaag.
Het gebeurt niet elke dag dat meerdere autobestuurders tegelijk een overstekende wolf te zien krijgen op één van de speciale oversteekplaatsen. Met de dubbele waarneming zullen vooral het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de gemeentebesturen Leopoldsburg en Hechtel-Eksel blij zijn.
Het ANB investeerde op de Kamperbaan in rasters om het wild te geleiden naar speciale oversteekplaatsen. Slimme sensoren laten digitale infoborden oplichten. Dit wilddetectiesysteem moet ongevallen met wild vermijden.
“De wolven August en Noëlla duiken op in de verste uithoeken van hun territorium maar ook in hun kerngebieden. Vooral de waarnemingen uit de randzones zijn een interessante aanvulling van de camerabeelden van ANB en INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek).
Welkom Wolf roept dan ook op om waarnemingen van wolven, en vermoedelijke wolven, te blijven doorgeven op het meldpunt welkomwolf.be. Al die meldingen worden doorgegeven aan INBO en ANB. (Martin Vanierschot)