Op 27 januari van dit jaar hebben wolven een schaap gedood in de Nederlandse gemeente Stramproy, buurgemeente van Bree en Kinrooi. Onderzoek bracht de genetische handtekening van het Belgisch-Limburgse wolvenroedel aan het licht, meldt Jan Loos van "Welkom Wolf". Het staat vast dat wolf August betrokken was, samen met een tweede wolf waarvan de volledige identiteit niet achterhaald kon worden, maar uiteraard gaat de verdenking dan uitsluitend naar een ander lid van het Vlaamse wolvenroedel.
Het was al langer duidelijk dat de Limburgse wolven soms flinke uitstappen maken, maar een uitstap helemaal naar Stramproy hadden we toch niet zien aankomen, zegt Loos. Het bewijst nog maar eens dat héél Noord-Limburg tot de risicozone voor wolvenaanvallen op kleinvee behoort, van Balen en Lommel-Kattenbos tot Maasmechelen en van Koersel tot Stramproy (NL). Daarbinnen ligt een gebied van 800 à 1.000 vierkante kilometer, wat meteen de bovengrens is van wat doorgaans genoemd wordt als territoriumgrootte van een Europees wolvenroedel.
"Aan houders van kleinvee kunnen we maar één advies geven: bescherm a.u.b. uw dieren met een wolf-proof schrikdraadraster," zegt Jan Loos. "Alle gegevens daarvoor - inclusief de weg naar de subsidie van de Vlaamse overheid - vind je op www.welkomwolf.be/schrikdraad. De wolf is een blijver in Limburg, dat mag intussen wel duidelijk zijn. Het risico op schade aan kleinvee gaat niet verdwijnen door de kop in de grond te steken en te geloven 'dat het jou niet zal overkomen'. Want de nuchtere realiteit is dat het jou en jouw dieren vroeg of laat wél zal overkomen als je geen maatregelen neemt. De vraag is al lang niet meer of jouw onbeschermd kleinvee wordt aangevallen, de vraag is alleen nog wanneer. Met een degelijk wolf-proof raster sluit je dat risico uit. Duidelijker kunnen we daarover niet zijn."