"Entre les murs", Laurent Cantet - Frankrijk (2008) - 128 minuten De verrassende winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes 2008 was "Entre les Murs" (‘Tussen de muren') van de Franse regisseur Laurent Cantet. Niet omdat het geen goede film zou zijn, is die keuze een verrassing, want dat dat is het zonder meer. Maar de film zat zo laat in het festival dat het in alle verhitte discussies en speculaties over mogelijke prijswinnaars nauwelijks een rol speelde.
"Entre les Murs" is gebaseerd op de gelijknamige roman van de voormalige leraar François Bégaudeau, die ook de hoofdrol speelt. Hij speelt/is een docent die niet gelooft in de harde hand, maar met grappen en overredingskracht zijn klas bij de les probeert te houden. Ook de leerlingen zijn allemaal amateuracteurs, die door regisseur Cantet langdurig zijn gecoacht en onvoorstelbaar naturel en levendig voor de camera spreken en bewegen. De leerlingen treden allemaal op onder hun eigen naam, net als de leraar François. Haast ongemerkt laat de film de machtsverschuivingen in de klas zien tussen de leraar en de leerlingen. Zonder ook maar een moment didactisch te zijn, komen veel hete hangijzers van de multiculturele samenleving voorbij: opvoeders die bij de ouderavond geen Frans blijken te spreken, leerlingen die zichzelf wel en niet als ‘Frans' beschouwen, en de machocultuur van de straat - een van de jongens vraagt François aanhoudend of het gerucht klopt dat hij „van mannen houdt".
Als de Frans-Afrikaanse Nassim na een vechtpartijtje van school dreigt te worden gestuurd, staat François voor een dilemma: als de jongen weg moet, stuurt zijn vader hem misschien terug naar Afrika en is zijn toekomst verkeken. Maar in hoeverre kan hij daar rekening mee houden? En is hij niet zelf medeverantwoordelijk voor het uit de hand lopen van Nassims gedrag? Het knappe is dat niemand echt goed of echt slecht is in de film - kinderen, ouders noch de leraren.
Cantet maakte eerder veelgeprezen films als
Vers Le Sud (2005) over blanke vrouwen op leeftijd die als sekstoeristen in een Afrikaans land verblijven, en L'Emploi du Temps (2001), het waar gebeurde verhaal van een man die verstrikt raakt in zijn leugens terwijl hij voor zijn familie verborgen probeert te houden dat hij werkloos is.
Dinsdagavond om 20.15u. in Dommelhof in Neerpelt