De ontwikkeling van alzheimer kan mogelijk afgeremd worden door een stof in zeewier.
Dat blijkt uit een studie van UHasselt en de universiteit Rotterdam.
“Het gaat hierbij om de stof Saringosterol, die voorkomt in zeewier uit
de Oost-Chinese zee. Testen bij alzheimer-muizen laten zien dat het eten
van dit zeewier de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tot
80 procent vermindert”, zeggen UHasselt-onderzoekers prof. dr. Tim
Vanmierlo en dr. Jeroen Bogie.
Tim Vanmierlo is afkomstig uit Bocholt.
“Tijdens dit onderzoek
hebben we het zeewier Sargassum fusiforme getest op alzheimer-muizen.
Een zeewier uit de Oost-Chinese zee, dat drager is van de stof
Saringosterol”, zegt Tim Vanmierlo. “Een deel van de muizen die
kenmerken van de ziekte van alzheimer vertoonden, kregen voedsel te eten
waarin dit zeewier verwerkt was. Een controlegroep van muizen volgde
dan weer een controledieet, en dus geen behandeling. Gedurende enkele
weken lieten we deze muizen testen afleggen, om te zien welk effect het
zeewier had op hun cognitieve vermogen.”
En de resultaten zijn
verrassend te noemen, zeggen de onderzoekers: “Niet alleen scoorden de
muizen die het zeewier te eten kregen, beter op de cognitieve testen dan
de controlegroep. Ook de ontwikkeling van amyloïde eiwitten in de
hersenen van de muizen werd tot zo'n 80 procent afgeremd. Het is o.a.
dat eiwit dat bij alzheimer de hersenen langzaam maar zeker aantast. Het
potentieel van deze plantenstof is dus indrukwekkend.”
Iedere drie
seconden krijgt iemand ter wereld de diagnose van alzheimer, wereldwijd
lijden naar schatting 50 miljoen mensen aan deze ziekte, die traag maar
zeker het geheugen en het cognitief vermogen aantast. “Dit resultaat is
heel interessant voor verder onderzoek naar een middel tegen alzheimer”,
zegt Jeroen Bogie. “Het is een heel mooie eerste stap, maar verder
onderzoek is natuurlijk nog nodig. Zo zouden mensen ongeveer 8 kilo van
dit zeewier per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid Saringosterol
binnen te krijgen als muizen. Maar hiervoor zijn zeker oplossingen
mogelijk, we zijn erg benieuwd naar wat de toekomst rond deze studie zal
brengen.”
Op de foto: prof. Tim Vanmierlo en prof. Jeroen Bogie.