De 7 tamme everzwijnen die enkele dagen geleden gevangen werden in het centrum van Lommel zijn vanmorgen in het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek door personeel van het Agentschap Natuur en Bos opgehaald en gedood. Dat meldt het NHC, dat zich gechoqueerd noemt.
De maatregel gebeurde volgens het ANB in het kader van een zogenoemde 'veiligheidsmaatregel', zegt het NHC. Maar "het is ongelooflijk dat dieren die hier al wekenlang onder toezicht van dierenartsen zitten als een risico beschouwd worden. Het is verder ook niet te geloven dat niemand zich de vraag stelt waar deze dieren vandaan komen. Ze zijn half tam en hebben gaatjes in de oren. Dit wijst erop dat ze vroeger oorlabels droegen. De dieren zijn dus afkomstig van een kwekerij en werden bewust vrijgelaten."
Het NHC had in de voorbije dagen al een nieuwe bestemming gevonden voor de tamme evers. "Omdat het om tamme dieren ging -die zelfs uit de hand kwamen eten- gingen we op zoek naar een oplossing. En die werd gevonden... De dieren konden terecht in De Zonnegloed in Oostvleteren (West-Vlaanderen). Van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) mocht het transport doorgaan, op voorwaarde dat de dieren na bloedonderzoek gezond bleken te zijn. Zo ver is het dus helaas niet mogen komen." En de dieren vertoonden geen teken van ziekte.
Het Natuurhulpcentrum stelt dat het zich "in de toekomst geval per geval zal beraden of er nog bijstand verleend zal worden. De kans dat we in dit soort gevallen nog eens ter hulp schieten is wel erg klein geworden. Zeker als het hoofdbestuur van het Agentschap Natuur en Bos absoluut geen respect kan opbrengen voor het werk van onze medewerkers en voor het leven van deze arme dieren..."
UPDATE Agentschap Natuur en Bos stelt zich gebaseerd te hebben op het milieuhandhavingsdecreet, om zo veiligheidsmaatregelen te nemen om mens en milieu te beschermen. "Een van de doorslaggevende argumenten was dat het om tamme dieren ging", zegt Marie-Laure Vanwanseele van Natuur en Bos. "Rekening houdende met alle inspanningen die al geleverd zijn om de besmetting van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan, was dit de enige logische optie."