UPDATE Het Vlaams Bijeninstituut, dat instaat voor het opsporen en verdelgen van de
Aziatische hoornaar, kan voorlopig geen nesten meer bestrijden:
het geld is op en Vlaams minister van landbouw Jo Brouns heeft geen extra budget voorzien. Volgens voorzitter René De Backer is men al drie jaar in gesprek over een beheerregeling en is die er nog altijd niet.
Het gevaar bestaat dat mensen nu zelf nesten zullen proberen te verdelgen, zegt De Backer. “Dat is een groot risico en zou een zeer slecht idee zijn, want de Aziatische hoornaar is
zeer agressief," zegt hij in De Morgen. "Vorige week waren er vier ernstige steekincidenten in Vlaanderen, met hospitalisatie.
Het eerste dodelijk incident mogen we dit jaar nog verwachten in Vlaanderen."
UPDATE Bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zijn ze niet blij met de mededeling van het Vlaams Bijeninstituut. Aziatische hoornaars zijn niet gevaarlijker, laat staan dodelijker, dan andere inheemse wespen, aldus het ANB. Zoals bij elke wespensoort moet men voorzichtig zijn wanneer men een nest vindt en zeker niet zelf overgaan tot bestrijding, maar professionals raadplegen. Paniekzaaierij is nergens voor nodig en helpt niemand.
Een aantal A1-studies in landen die al langer met deze invasieve exoot te maken hebben, wijzen erop dat de schade aan de honingbij onmiskenbaar is, maar de schade voor wilde insecten en dus de biodiversiteit blijkt eerder gering.
Het Agentschap voor Natuur en Bos zal op vraag van minister Demir samenzitten met de betrokken actoren en is bereid om verdere bestrijdingsacties te ondersteunen indien dat nodig is, inclusief eventuele meerkosten conform de afspraken met departement Landbouw en Visserij. Hierover zal de komende dagen worden samengezeten met de betrokken actoren, aldus het ANB.