Sociale woningen in Beringen en Leopoldsburg van Wonen in Limburg krijgen zonnepanelen. De bewoners krijgen op die manier goedkopere en duurzame stroom.
Wonen in Limburg (‘voorheen KBM) plaatst op dit moment samen met de coöperatieve vennootschap ASTER zonnepanelen op de daken van 130 woningen en appartementen in Beringen-centrum. Ook op het dat van KBM Beringen worden zonnepanelen gelegd. In een volgende fase is Leopoldsburg aan de beurt.
De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen, zowel beschermde als niet-beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat tussen de 10 - 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief.
De huurders betalen aan Wonen in Limburg - die eigenaar is van de opgewekte stroom - enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.
Win-winsituatie
“Sociale huurders kunnen niet altijd investeren in zonne-energie, vaak omdat ze niet de financiële middelen hebben, maar ook omdat ze geen eigenaar zijn van de woning. Dankzij ASTER helpen we de energiefactuur van onze huurders te verlagen en helpen we energiearmoede aan te pakken. Dat we zo ook ons steentje bijdragen aan een beter klimaat, is natuurlijk mooi meegenomen.
De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de woonmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale woonmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale woonmaatschappijen”, zegt Bert Cox, directeur Patrimonium regio Noord.
De Vlaamse sociale woonsector heeft een gigantisch zonnepotentieel. Met ASTER plaatsen de sociale woonmaatschappijen de komende vijf jaar zo’n 395.000 zonnepanelen op 52.500 woningen, goed voor een totaalvermogen van 150 MWp.