Slachtoffers van seksueel geweld moesten vroeger aan het politieloket aangifte doen, vervolgens naar een dienst gynaecologie gaan en dan weer naar de politie. Met
één zorgcentrum na seksueel geweld (ZSG) per provincie gebeurt alle opvang nu op één plek.
In februari opende het Limburgs centrum
in Genk. Meer dan 180 slachtoffers hebben zich in die tijd al aangemeld. Forensisch verpleegkundige bij het ZSG, Annemieke Dieltiëns
(foto), licht het ZSG toe: “Wij zijn met 11 verpleegkundigen en 4 psychologen, geven gespecialiseerde
opgeleide hulp in een warme en rustige omgeving voor slachtoffers van seksueel geweld. Belangrijk: kom zo snel mogelijk:
liefst binnen de 72u na de feiten en met de kledij die je droeg tijdens de feiten. Dan kunnen we zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelen. Nadat de kledij van het slachtoffer van tijdens de feiten in beslag genomen wordt, voorzien we nieuwe kledij.
Ook
steunfiguren zijn welkom in het Zorgcentrum. Zij worden eveneens opgevangen en krijgen psychologisch advies en uitleg om slachtoffers bij te staan.”
"Een
aanmelding kan lang duren: een slachtoffer is zes à acht uur bij ons aanwezig. Wij vinden het belangrijk dat alles gebeurt op het tempo van het slachtoffer. Naast de psychologische bijstand, nemen de staalafnames en het forensisch stappenplan serieus wat tijd in beslag. Indien het slachtoffer het wenst is er aangifte mogelijk met uitgebreid verhoor.”
“Hier komen onze
zedeninspecteurs (ZIP) in beeld,” zegt Els Poelmans, coördinator sociale cel van de politiezone Kempenland. In een specifieke opleiding werden ze getraind om met veel omzichtigheid en op tempo van het slachtoffer de feiten op papier te zetten. Het slachtoffer is vaak getraumatiseerd en het is niet eenvoudig in die omstandigheden je verhaal te doen. Onze zone telt 2 zedeninspecteurs en zal dit aantal in de toekomst nog uitbreiden. Slachtoffers bieden zich best rechtstreeks aan in het ZSG, maar kunnen ook bij de politie terecht waar een ZIP hen zal opvangen.”
Achteraf is er nog medische en psychologische begeleiding mogelijk.
Voor medische vragen kunnen artsen trouwens bij urgentiearts en medisch coördinator van het ZSG, Pieter Jan Van Asbroeck, terecht.
“De voorbije jaren werkte ik in het ZOL als psychiatrisch verpleegkundige," zegt Annemieke. "In al die jaren heb ik vooral gewerkt met mensen met een alcohol- en drugsafhankelijkheid. Met mijn psychiatrische ervaring waagde ik de overstap naar het ZSG. Het is belangrijk om kwetsbare slachtoffers te ondersteunen. Het is soms heftig. Als slachtoffers zeggen dat het leven voor hen geen zin meer heeft, is onze hulp zó hard nodig. Voor het verwerkingsproces is het belangrijk dat mensen wéten dat we bestaan. Daarom geven we ook lezingen op scholen, vooral in het vijfde en zesde middelbaar.”
ZSG Limburg
www.seksueelgeweld.be
Campus St.-Jan ziekenhuis Oost-Limburg
Synapspark 2100 – Genk
ZSG is gelegen aan de huisartsenwachtpost
(Rode Kruis) en heeft eigen parking.
24/24 en 7/7 beschikbaar
zsglimburgzol.be - tel. 089 80 81 00