Woensdagnamiddag wordt in de Limburghal in Genk het Zorgpunt Kemp en Duin geopend. Daar kunnen Oekraïense ontheemden, gehuisvest in As, Bree, Genk, Oudsbergen of Zutendaal terecht voor een medische screening of dringend medische hulp. De oprichting van het Zorgpunt is een initiatief van de lokale besturen van As, Bree, Genk, Oudsbergen en Zutendaal, samen met huisartsenkringen Prometheus, Bree-Oudsbergen, het consortium thuisverpleging Limburg en Eerstelijnszone Kemp en Duin.
Met de opening van het Zorgpunt wordt geprobeerd om de zorg- en hulpverlening voor de Oekraïense ontheemden zo snel en efficiënt mogelijk op gang te trekken en de nodige voorbereidingen te treffen voor een vlotte doorverwijzing naar eerste en tweede lijn. Hiermee wil men de zorgverleners in de eerste lijn ondersteunen.
Tijdens de medische intake brengen een verpleegkundige en arts de algemene gezondheid van de ontheemde in kaart, nemen zij preventiemaatregelen zoals vaccinaties en tuberculose screening en organiseren ze een zorg- en welzijnsnetwerk in functie van de medische en psychosociale noden van de patiënt . Na deze screening heeft men een volledig medisch dossier dat gebruikt kan worden door de toekomstige vaste huisarts en hulpverleners in het reguliere zorgsysteem.
Ontheemden zonder verblijfskaart of verzekering bij de mutualiteit kunnen in het Zorgpunt terecht voor dringend medische consultaties.
Zowel tijdens de screening als de consultaties worden ontheemden bijgestaan door een tolk. Alle benodigde documenten zijn beschikbaar in zowel Nederlands, Engels als Oekraïens.
De lokale besturen roepen alle ontheemden actief op om een afspraak te maken in het Zorgpunt voor een medische screening. Door de oppuntstelling van een accuraat elektronisch medisch dossier wordt de doorstroom naar het reguliere zorg- en welzijnssysteem vereenvoudigd. Op deze manier ondersteunt men hulpverleners in het reguliere systeem die nu reeds zwaar onder druk staan.
Een afspraak maken in het Zorgpunt kan via de maatschappelijk assistentes van het OCMW, ambtenaren van dienst burgerzaken en huisartsen. Weldra zullen ook de medewerkers van mutualiteiten, Centra voor Algemeen Welzijn, apothekers, verpleegkundigen en andere (para)medici de mogelijkheid krijgen om afspraken in te boeken.