Er is jaren lang onderhandeld tussen de verschillende overheden en de stookoliesector om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel te ondersteunen. In mei 2021 stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de stookoliesector in gebreke en stuurde ze deurwaarders naar oliesectorfederaties Informazout, de Belgische Petroleum Federatie en Brafco. Het was voor haar een doorn in het oog dat de sector zijn engagement niet nakwam om een fonds op te richten om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen eindelijk financieel te ondersteunen en ontzorgen.
In het voorjaar van 2022 werd een oplossing gevonden. De sector maakt gebruik van de financiële overschotten van het saneringsfonds voor tankstations om de saneringskosten van lekkende leidingen en tanks te financieren. Het fonds ging van start op 1 april van dit jaar.
Tijdens de eerste maanden dat het stookoliefonds in werking was, werden 472 saneringsaanvragen ingediend. 66% daarvan, 311, werden in Vlaanderen ingediend, 122 in Wallonië en 37 in Brussel. 228 aanvragen worden op dit moment al behandeld door de vzw Promaz. In 86% van de aanvragen ging het om een lek in of rond een woning.