Op 4 augustus 1923 werd in Beverlo de Boerinnengilde opgericht onder leiding van Pastoor Leonardus-Alphonsus Scraeyen, Mathilde Loos werd de eerste voorzitster en Lena Jordens nam het secretariaatswerk op zich. De vereniging telde toen 25 leden en er werd een bijdrage van 2 frank gevraagd. De bestuursvergaderingen vonden toen plaats op zondagnamiddag met een tas koffie en een goede rozijnenboterham, omdat dan de activiteiten op het veld en de boerderij op een laag pitje stonden.
De leden kregen vanuit Leuven het tijdschrift ‘De Boerin’ en de voorloper van ‘Ons Kookboek’ kwam uit, vrouwen leerden hoe ze al die mooie producten van hun land konden gebruiken naar gezonde, evenwichtige maaltijden. De opvolger van ons kookboek heeft nu nog altijd een plaatsje in heel wat Vlaamse keukens.
De meest voorkomende gespreksonderwerpen handelden over de hygiëne binnen het gezin, het huishouden, het boerenleven en de kinderziekten. De boerinnenbond bood opleiding en vorming aan haar leden.
Vanaf 1926 nam de afdeling van Beverlo ook deel aan de 2-jaarlijkse Lourdesbedevaart die door Leuven georganiseerd werd.
In 1932 werd de Boerinnen Jeugd Bond opgericht, dit om jonge vrouwen te groeperen en klaar te stomen om toe te treden tot de Boerinnengilde.
Vanaf 1955 begon in Beverlo stilaan het aantal boeren af te nemen en vreesde men voor een daling van het aantal leden binnen de boerinnenbond. Maar niets was minder waar. Er kwamen steeds maar leden bij, zelfs dames die helemaal niets met het boerderijleven te maken hadden, schreven zich in en woonden de activiteiten bij. De Boerin werd omgedoopt tot ‘Bij de haard’.
In 1958 telde de gilde 140 enthousiaste leden en 34 van hen maakten deel uit van de Boerinnen Jeugd Bond.
Bij het 60-jarig bestaan van de organisatie in 1971 werd de naam Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen gelanceerd, kortweg KVLV. Het magazine ‘Bij de haard’, werd naar analogie met de evolutie in 1988: Eigen aard. De leden, mondiger en ook meer geschoold, wilden meer. Er kwamen toen heel wat nieuwe initiatieven zoals volleybal, zwemlessen, bloemschikken, handwerklessen, fietstochten, ontspanning werd steeds meer en meer belangrijker.
In 2006 werd KVLV versterkt met Vrouwen met Vaart, zowel in de naam als via een nieuwe naam voor het ledenblad. Er wordt vanaf toen niet meer verwezen naar de onderliggende betekenis van de letters, KVLV. In die tijd was KVLV de grootste vrouwenbeweging in Vlaanderen en profileerde zich op een aantal domeinen zoals lekkere en gezonde voeding, gezondheid en conditie, creativiteit, zorgzaam samenleven.
Op vrijdag 24 januari 2020 werd in Leuven, in de Brabanthal, de nieuwe naam Ferm bekend gemaakt, daar waren heel wat bestuursleden van Ferm Beverlo op aanwezig. Zaterdagochtend werden alle leden verrast met een deurmat van Ferm aan hun voordeur gelegd door een bestuurslid. Diezelfde matten liggen nu ook hier aan de voordeur van de Kardijk.
"In 2022 zijn we ook gestart met een jongerenwerking binnen Ferm Beverlo. Binnen onze afdeling misten we vooral jonge vrouwen. Samen met Kristel Braeken, onze Ferm consulente, hebben we een avond speciaal voor jonge vrouwen ingericht, hierop waren 15 geïnteresseerde jongere vrouwen aanwezig en kregen we een ledenaangroei van 10 leden. Ze komen, met hun groepje, regelmatig samen en hebben ondertussen ook al enkele leuke activiteiten georganiseerd. 2 trekkers van deze jongerenwerking zijn ondertussen ook al bestuurslid van Ferm Beverlo", zegt huidig voorzitster Myriam Vanderlinden.
De voorzitsters van de voorbije 100 jaar zijn: Mathilde Loos, Maria Meynckens, Margriet Meukens, Francisca Vandormael, Florence Reynders, Anna Vandebergh, Maria Ooms, Diane Coemans, Fanny Ceunen, Marleen Vertessen en Myriam Vanderlinden.
Op dit moment telt Ferm Beverlo 17 bestuursleden en 125 leden.