Gisteren werd de
100ste verjaardag van de Poolse Unie van België gevierd met een Poolse misviering in de kerk van Beringen en een
academische zitting in de Poolse barak. Nadien was er nog een receptie en een dansfeest.
Burgemeester Thomas Vints sprak de genodigden toe.
"Bij de start van de mijn in Beringen in 1907 werd gekeken naar mijnwerkers uit het buitenland. De productie in Beringen startte pas op in 1922 en Polen vonden al een tijdje hun weg naar België om hier te werken. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een nieuwe golf migranten uit Oost-Europa. Zo'n 1000 ontheemde Polen, Ukraïners en Wit-Russen werden in barakken ondergebracht in het zogenaamde Baltisch Kamp in Stal, in de schaduw van de terril. De migranten gingen aan de slag in de mijn en vonden een nieuwe thuis in Beringen. De barakken werden stilaan verlaten voor stenen huizen.
Het is dan dat de Poolse gemeenschap zich ook begint te organiseren in verenigingen. Deze verenigingen zijn zeer waardevol, want ze zorgen voor een ontmoetingsplek, organiseren activiteiten die vaak gelinkt zijn aan Poolse cultuur en religie en zorgen voor ondersteuning van hun leden in huisvesting, gezinshereniging, ze maken de nieuwkomers wegwijs in Beringen, …
De Poolse verenigingen moeten lang zoeken naar een goede locatie.
Als dan in de jaren ‘50 de bestaande barakken moeten worden verwijderd, worden deze ter beschikking gesteld van de verenigingen. De Italiaanse, Griekse, Poolse,… verenigingen krijgen een barak die ze gebruiken als lokaal voor ontmoeting en activiteiten.
Stelselmatig branden deze af. Maar de verenigingen zijn dan al sterk genoeg om zelf een lokaal te bouwen. Het zijn de leden van de vereniging die het lokaal bouwen, en als vrijwilliger ook zorgen voor een onthaal en de activiteiten.
En zo loopt het nu nog steeds.
Deze vereniging betekent veel voor de lokale Poolse gemeenschap.
Het blijft een plek die hen verbindt. En ook al wonen er niet veel Polen meer in de cité, ze blijven de weg naar de vereniging wel vinden.
Anders zou de vereniging het onmogelijk 75 jaar lang hebben kunnen volhouden. Dat kan enkel als enthousiaste vrijwilligers de vereniging in beweging houden.
Als stad hebben we ook altijd contact gehouden met de vereniging, hen betrokken in onze activiteiten en waar mogelijk de activiteiten van de vereniging ondersteunen. De realisatie van Barak 15 is een zeer goed en duidelijk zichtbaar voorbeeld van deze samenwerking", wist burgemeester Vints te vertellen.
(Patrick Cosemans maakte dit fotoverslag).