Vandaag werden in aanwezigheid van burgemeester Vints en de schepenen Vanhees en Lemmens een
80-tal nieuwe laanbomen aangeplant in de Veldstraat en Heideveldstraat in Paal. Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen schonken 50 van deze bomen aan de stad in het kader van hun actie klimaatbomen. Eerder werden in de Ericastraat ook al een reeks bomen aangeplant, daarna volgt nog de Kanaalstraat. "Tijdens deze legislatuur gaan we trouwens over tot het aanplanten van
1200 bomen", zegt burgemeester Vints.
Het is al langer duidelijk dat bomen in het straatbeeld een positief effect heeft op milieu en mens. Historisch gezien is groen in een stad altijd belangrijk geweest. In de middeleeuwen was dat vooral functioneel groen: groentetuinen en boomgaarden stonden in de stad. Bij de opkomst van de industrialisatie verdween het functioneel groen meer en meer uit de stad maar werden er heel veel bomen langs wegen gezet als schaduw. Het vervoer gebeurde met paard en kar en dier en mens liepen in de zomer liever in de schaduw. Na de tweede wereldoorlog kwam koning auto in het vizier en verdween er veel groen. Nu investeren steden en gemeenten terug in meer groen. Het is duidelijk dat groen de temperatuur doet dalen in steden en het is bovendien mooier wonen in een groene omgeving dan tussen alleen maar stenen of beton.
In Beringen worden nu vooral zuil-eik en zuil-esdoorn aangeplant. "Zuilvormige bomen hebben als kenmerk dat hun kroon smal blijft en pas na 20 jaar hun maximale diameter van 3 meter hebben bereikt. Zo is de hinder voor straatverlichting of zonnepanelen veel minder", zegt schepen Jean Vanhees nog.
Rondom de bomen komt er ook nog een beplanting. "Deze bloemen lokken bijen en andere insecten. Dit is trouwens ook geldig voor de esdoorns die drachtbomen zijn voor bijen. Het gehele plaatje heeft zo een positieve invloed op de diversiteit", zegt Tijs Lemmens tot slot.