Het
domein Blueberry Fields in Koersel werd vleermuisvriendelijk ingericht met
21 vleermuiskasten. Er werd door het Regionaal Landschap Lage Kempen een vleermuisonderzoek uitgevoerd om te kijken welke soorten er allemaal voorkomen. Er werden 13.000 bewegingen van vleermuizen genoteerd en er leven
acht verschillende soorten. De natuur helpt de teler ook een handje om schadelijke insecten zoals de fruitvlieg te bestrijden. Een vleermuis kan tot 3000 insecten per nacht eten. Dat er veel vleermuizen leven in de vallei van de Zwarte Beek is al langer gekend. Zo werd de nabijgelegen Nieuwendijk in 2019 voorzien van rode straatverlichting om de vleermuizen niet te storen tijdens hun nachtelijke escapades.
Uit het onderzoek blijkt dat er maar liefst 8 verschillende soorten vleermuizen rondfladderen.
Ilse Plessers, projectcoördinator Regionaal Landschap Lage Kempen vertelt meer over de realisaties op het domein van het blauwe bessen-fruitbedrijf: “Om vleermuizen het naar hun zin te maken werden er verschillende soorten vleermuiskasten opgehangen. Oude, holle bomen waar vleermuizen graag in huizen, worden nu goed onderhouden en bewaard. Ook de jachtgebieden werden verbeterd. Zo gebruiken vleermuizen bijvoorbeeld graag houtkanten en bosranden om te jagen en zich te oriënteren. Deze lijnvormige elementen worden nu regelmatig gesnoeid volgens de principes van hakhoutbeheer waardoor ze een ideale verbinding vormen naar de vlakbij gelegen Vallei van de Zwarte Beek. Maar ook simpele maatregelen zoals het niet gelijktijdig maaien van de graslanden, zorgt er voor dat er meer insecten voorkomen. En vleermuizen eten maar liefst 3.000 insecten op 1 nacht, en de schadelijke Suzuki fruitvlieg verorberen ze maar al te graag”.
Vleermuizen zijn niet alleen prachtig voor natuurliefhebbers maar ze zijn belangrijke handlangers voor de blauwe bessenteler.
Zaakvoerster Nele Quick van Blueberry Fields: “We verwelkomen graag vleermuizen in onze blauwe bessenplantages. Ze helpen om schadelijke fruitvliegjes te vangen waardoor er minder schade is aan onze bessen. Vanaf dit jaar wordt op heel het domein trouwens gewerkt volgens de Europees geldende bio-normen, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Gedurende 3 jaar willen wij het hele bedrijf omschakelen van geïntegreerde naar biologische landbouw.”
De aanpak bij Blueberry Fields is een mooi voorbeeld van hoe de natuur landbouw een handje kan helpen en vice versa.
Gedeputeerde Inge Moors:”Blueberry Fields is één van de bedrijven die we het label “Straffe Kost” geven. Met dit label wil de provincie graag bedrijven in de kijker zetten die zich inzetten voor een betere natuur en landschap én een lokaal product telen. Landbouwers en fruittelers zetten zich immers dagelijks in voor onze voeding en als dat in samenwerking met de natuur kan zoals hier in de blauwe bessenplantages, betekent dit alleen maar een win-win situatie.”